Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

In het noorden van het land gaan leerlingen van het voortgezet onderwijs weer naar school. En dat is best gek: het is ongeveer vijf maanden geleden dat ze met elkaar in de klas hebben gezeten. De maand augustus is traditioneel Terug Naar School Tijd, maar dit jaar is alles anders dan anders.

Scholen gesloten

Door de coronacrisis werden scholen op 15 maart 2020 gesloten. De meeste leerlingen waren hier in het begin niet rouwig om, maar na een tijdje begon het gemis aan contact met klasgenoten toch op te spelen. Na tweeënhalve maand van thuisonderwijs mochten ze vanaf 2 juni weer naar school, maar nog niet zoals vroeger. Leerlingen moesten anderhalve meter afstand houden, waardoor scholen niet alle leerlingen tegelijk konden ontvangen. De meeste scholieren waren dan ook maar één dagje per week op school. En toen was het al weer tijd voor de zomervakantie.

Nieuwe regels

Sinds 1 juli gelden er weer nieuwe coronaregels voor middelbare scholen. De kinderen mogen weer allemaal tegelijk naar school en hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden. Dat geldt wel voor de leraren en ander onderwijspersoneel. Zij moeten die afstand wel respecteren, naar de leerlingen en naar elkaar. Verder geldt voor iedereen de regel dat hij of zij zich houdt aan de basis hygiëneregels, zoals regelmatig handen wassen.

Basisonderwijs

De basisscholen waren al sinds 8 juni weer open. Voor basisschoolleerlingen gelden ook geen afstandsregels, ook niet naar leraren. Experts gaan er nog steeds van uit dat kleine kinderen nauwelijks een rol spelen bij het verspreiden van het coronavirus. Vandaar dat deze groep al voor de zomervakantie weer de hele week naar school kon.

Wel of geen mondkapjes

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding adviseert een mondkapjesplicht op scholen. Veel landen in Europa hebben daarom mondkapjes verplicht gesteld op scholen. In Nederland geldt deze verplichting niet, maar er zijn toch scholen die ervoor kiezen om mondkapjes verplicht te stellen. Nederland zou Nederland niet zijn als hier niet volop over gediscussieerd zou worden. Wordt komende schooljaar het schooljaar van de mondkapjes? Die vraag hangt duidelijk nog in de lucht.

Voldoende ventileren

Volgens sommige experts wordt het coronavirus verspreid via aerosolen, hele kleine druppeltjes vocht in de lucht. Het devies voor scholen luidt daarom: ventileren, ventileren, ventileren. Alles om de toevoer van verse lucht te garanderen. Maar de meeste scholen hebben geen goede ventilatiesystemen. Die moeten zich dan behelpen met het openzetten van ramen en deuren.

Back to school 2020

Normaal gesproken is het begin van het schooljaar een tijd om terug te blikken op de vakantie. Het begin van een nieuwe klas, nieuwe plannen. Dit jaar staat alles in het teken van coronamaatregelen en het voorkomen van brandhaarden. Ondanks deze kwesties gaan de leerlingen in de regio Noord deze week weer naar school. Een week later volgt regio Zuid. Hekkensluiter is regio Midden. Daar openen de scholen op maandag 31 augustus.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.