Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
krokusvakantie voorjaarsvakantie

Elk kalender jaar heeft iedereen die naar school gaat, natuurlijk nog kerstvakantie. De eerstvolgende vakantie die daarop volgt is de voorjaarsvakantie. Verschillende regio’s in Nederland vieren deze op verschillende dagen. Zo kan het maar net zijn dat jouw neef of nicht uit een andere regio van het land nét iets eerder op wintersport vakantie gaat dan jijzelf. Met jaarkalender.nl, plan je gemakkelijk al jouw voorjaarsvakanties vooruit. Heb jij al plannen voor volgend jaar gemaakt?

Wie bepaalt de datum voor de voorjaars- of krokusvakantie?

De rijksoverheid is de instantie die alle data voor de schoolvakanties publiceert. Maar eigenlijk wordt dit vastgesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor een aantal vakanties, staan de data waarop deze beginnen vast. Bijvoorbeeld voor de zomervakantie, meivakantie en kerstvakantie. Maar de voorjaarsvakantie, ook wel bekend als de krokusvakantie – daarvan wordt enkel een voorstel door de minister gedaan. De scholen zelf bepalen vervolgens of ze zich wel of niet aan deze vakanties houden.

De voorjaarsvakantie staat ook wel bekend als de krokusvakantie en in sommige regio’s als de carnavalsvakantie. De verschillende regio’s in Nederland hebben verschillende startdata van deze vakantieperiode. Op deze manier probeert men de vakanties en drukte te spreiden door heel het land. Deze vakantie bestaat trouwens pas sinds de jaren 70, in Nederland.

In welke landen viert men de voorjaarsvakantie?

In verschillende landen wordt deze vakantie in het voorjaar gevierd. Bijvoorbeeld in America, waarbij mensen tijdens Spring Break naar de warme oorden, zoals Miami en Florida trekken. Maar ook in Japan, Korea en China wordt deze vakantie gehouden. Universiteiten hebben dan meestal precies één week vakantie. Ook in België wordt deze vakantie gevierd, in de week van Aswoensdag.

Wat gaan mensen doen tijdens de voorjaarsvakantie?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je vakantie deze winter in te vullen. Wanneer omstandigheden het toestaan, kun je bijvoorbeeld naar het buitenland gaan. Oostenrijk en Zwitserland zijn populaire gebieden voor een skivakantie. Maar ook omliggende landen waar sneeuw te vinden is winnen steeds meer aan populariteit onder de wintersporters. Maar er is natuurlijk ook veel te doen in eigen land. Zo kunnen we wederom heerlijk genieten van wat Nederland te bieden heeft. En mocht het nou geen mooi weer zijn, dan kun je talloze indoor activiteiten ondernemen. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het museum of heerlijk tafelen zodat jij ondernemers in jouw regio of land kunt steunen. En wie weet vier jij wel carnaval!

Voorjaarsvakantie in aankomende jaren

Wil jij nou echt carnaval vieren in 2023 of wil je alvast een heerlijke vakantie boeken tijdens de krokusvakantie in 2023 of zelfs 2024? Met jaarkalender.nl weet je precies wanneer je dat moet doen!

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.