Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Zaaien en oogsten september


Het hebben van een moestuin geeft veel voldoening, vooral als alle groenten goed produceren. Om te zorgen dat jij het meeste uit jouw moestuin haalt, maak je gebruik van een handige zaaikalender voor september. Benieuwd wat jij deze maand kan zaaien? Lees dan snel verder.

De zaaikalender van september

De zomer komt tot zijn einde en de herfst staat voor de deur. Ondanks dat je denkt dat het zaaiseizoen is afgelopen, zijn er nog enkele producten die je in jouw moestuin kunt zaaien. Zo haal je dus het optimale uit jouw grond. Let er wel op dat, ondanks dat deze producten laat in het jaar gezaaid kunnen worden, het altijd raadzaam is om dit zo vroeg mogelijk in september te doen. Zonlicht is een belangrijke factor in de groei van de zaden. Door ze in het begin van de maand te zaaien, garandeer je dat ze nog zo optimaal mogelijk zon kunnen opnemen. Mocht de maand september en oktober warm uitvallen, dan kun je deze zelfs nog laat in het najaar oogsten. Houdt de weersverwachting dus altijd goed in de gaten wanneer je gaat oogsten. Met behulp van onze handige zaaikalender weet je exact welke producten nog in de maand september geoogst of gezaaid mogen worden

Inspiratie voor gerechten

Ondanks dat het hebben van een zaaikalender handig is, is het ook erg leerzaam. Het leert je namelijk over welke groenten in welk seizoen groeien. Niet alleen is dit handig voor wanneer je jouw moestuin wilt zaaien, maar het is ook handig om te leren wat de seizoensproducten zijn. Deze kennis kun je vervolgens verwerken in jouw gerechten. Door meer seizoensgebonden te eten bespaar je een hoop geld. Uiteraard is het de voordeligste manier om deze groenten vers uit jouw moestuin te halen, maar ook in de supermarkt gaan seizoensgroenten voor een stuk lagere prijs de deur uit.

Wat kan er onder andere gezaaid worden?

Ondanks dat er in de maand september niet meer veel gezaaid wordt, zijn er nog wel degelijk een aantal lekkere opties om te overwegen voor in jouw moestuin. Zaai bijvoorbeeld rucola, spinazie, veldsla, tuinbonen, bernagie, winterpostelein of stengelui. Daarnaast kun je ook overwegen om de overige grond te zaaien met groenbemesters. Met behulp van de groenbemesters blijft de bodem bedekt en beschermt in de koude herfstmaanden én breng je extra vitamine en mest naar de grond. Zo kan je in het voorjaar genieten van een erg gezonde en vruchtbare grond om in te zaaien.

Wat kan er geoogst worden?

Ondanks dat september geen grote maand is om te zaaien, is het juist het oogsten wat volop kan gebeuren. De mogelijkheden zijn er zeker. Oogst in de maand september bijvoorbeeld aardappelen, artisjok, basilicum, appel, bieten, bleekselderij, bloemkool, bosui, Chinese kool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, paprika, pompoen, rode kool, radijsjes of prei. De lijst gaat nog een stuk langer door. Wil jij graag weten wat er in de andere maanden, bijvoorbeeld in maart of april, gezaaid kan worden? Dan hebben we ook specifieke zaaikalenders voor deze maanden.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.