Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
oogsten in september

De tijd vliegt, we zitten alweer bijna in de maand september. De maand waarin we veel mogen oogsten in onze moestuin. Langzaam aan beginnen we met het winterklaar maken van onze moestuin. Ben jij nou nieuwsgierig wat je deze maand allemaal kan oogsten? Dat lees je hier.

Kan je nog zaaien in september?

Je kan in de nazomer nog veel oogsten, maar ook nog zaaien. Het klinkt misschien gek, maar het is echt zo. de afgelopen jaren hebben niet echt meer harde nachtvorst gehad waardoor we nog goed konden zaaien. Je kan het daarom ook gerust proberen om nog wat zaaien in je moestuin. Wel is het verstandig om het zo vroeg mogelijk in de maand te doen. Dit raden we aan omdat elke week de hoeveelheid licht afneemt. Zoals iedereen wel weet heeft iedere plant licht nodig om te kunnen groeien. Hier moet je dus wel goed opletten. Wanneer de maanden september en oktober nog warm en zonnig zijn kan je nog lang plezier hebben van je moestuin. Het dan namelijk mogelijk om tot diep in het najaar groenten te kunnen oogsten. Er zijn dan ook verschillende gewassen die goed geschikt zijn om in september te zaaien. Je kan dan denken aan rucola, spinazie en veldsla. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een kas. Hier is het net iets warmer en waardoor de groenten net iets harder groeien.  Dit geldt natuurlijk ook voor het onkruid.

Oogsten in september

In september is het tijd om veel groenten te oogsten. We kunnen dan ook bijna zeggen dat september de echte oogstmaand is. In september kan je namelijk veel groenten oogsten, denk bijvoorbeeld aan tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines, courgettes en nog veel meer. Het is belangrijk dat je deze groenten regelmatig oost. Wanneer je dit doet worden ze namelijk niet te groot en kan de plant alle energie stoppen in vruchten die nog door moeten groeien.  Naast het oogsten van de bovenstaande groentes is het ook mogelijk om verschillende soorten fruit te oogsten. De meeste soorten fruit kan je dan ook wel een begin aanmaken in september. Het ligt er dan wel aan hoe het weer is geweest. Wanneer het erg zonnig is geweest kan het namelijk zo zijn dat je al eerder bent begonnen. Kijk maar naar de voorgaande jaren. Hoge tempraturen zorgen eenmaal voor een snelle groei.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens onze zaaikalender om altijd op de hoogte te blijven wanneer je moet planten, zaaien of oogsten.

Ziekten en plagen in september

Ook moet je heel erg goed oppassen voor ziektes en plagen in september. Door het koelere en vochtigere weer in september wordt de kans op ziektes namelijk groter. Helaas trekt regenachtig weer ook nog eens ongedierte aan die je planten vervolgens kunnen opeten waardoor ze afsterven. Om dit te voorkomen raden veel tuiniers je aan om een laag cacaodoppen rondom je planten te strooien. Je kan er ook voor kiezen om koperen ringen of kopertape rondom je potten en planten te doen. Hier houden ze niet zo van waardoor ze niet meer aan je planten gaan eten. Want één ding is zeker, niemand wil ongedierte in zijn moestuin.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.