Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
tips om je eigen moestuin te beginnen

De mensen die op het platteland wonen hebben het vast wel gemerkt maar bij veel boeren zit het voorjaar weer in het hoofd. Dat betekend dat ook veel mensen gaan beginnen met hun moestuin. Niet alleen omdat het goedkoper is om je eigen eten te kweken en te produceren maar ook omdat het leuk en gezellig is. Daarom geven wij je een paar tips hoe jij makkelijk en snel je eigen moestuin kan beginnen.

Zoek een goede plaats voor je moestuin

Het kan zijn dat in een flat woont en dat je toch graag je eigen moestuin wilt, dat kan heel goed. Ook als je balkon niet veel groter is dan het formaat van een flinke regenton, je kan dan namelijk nog steeds een moestuin maken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen balkon hebt, ook dan kan je volledig met onze tips mee doen. Denk dan aan bakken op de vensterbak. Er zijn verschillende manieren waardoor je toch je eigen groeten kan kweken. Denk bijvoorbeeld aan de acties die de Albert Heijn jarenlang gedaan heeft met kleine potjes met zaad waardoor iedereen zijn eigen groeten kon kweken.

De indeling van je moestuin

Voordat je gaat beginnen met je moestuin is het belangrijk om na te gaan denken wat wil ik gaan kweken in mijn moestuin. Wat wil je gaan eten komend seizoen en heb je ooit al eerder een moestuin gehad zo ja wat ging goed en wat ging niet goed?

Maak een schema voor je moestuin

Het is belangrijk dat de planten op tijd kunnen beginnen met kiemen. Daarom moet je een schema maken voor je moestuin. Heb je de vorige vragen beantwoord dan kan je een zaai en plant schema gaan maken. Wij hebben daar voor een handige kalender gemaakt die je kan gebruiken zodat je precies kan zien wanneer je wat moet planten of zaaien. Bekijk hier onze zaaikalender.

Maak gebruik van compost

Een compostbak mag echt niet ontbreken bij je moestuin. Je kunt er makkelijk je groen en snoeiafval op kwijt waar je uiteindelijk weer je moestuin mee kan bemesten. Maak daarom een mooie bak dicht bij de moestuin zodat je het jaar er op weer gebruik van kan maken om nieuwe groeten te kweken. Zo gooi je uiteindelijk ook niks weg want je gebruikt alles waardoor je niet naar de vuilstort hoeft en dus ook geen CO2 uitstoot.

Zorg goed voor je tuingereedschap

Dit is misschien wel een van de belangrijkste dingen als je een moestuin wilt gaan maken. Wat kan je tegenwoordig zonder je schoffel of schep? Veel mensen vergeten dat het belang van schoon en goed onderhouden gereedschap niet zo belangrijk is maar je moet het niet onderschatten. Goed gereedschap is eenmaal het halve werk want het is veilig en bespaart veel tijd en energie en je kan er ook nog eens jaren mee doen. Dat is toch een win win situatie die elke tuinier wilt. Hierdoor hoef je niet steeds nieuw gereedschap te kopen want dat kan best aan de prijs zijn.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.