Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Bevrijdingsdag 2021

Over precies 17 dagen is het zover, de dag waarop we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland van 1945 vieren. We staan niet alleen stil bij de bevrijding maar Bevrijdingsdag staat ook in het teken van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Bevrijdingsdag 2021

Zoals veel feestdagen en evenementen hebben heeft Bevrijdingsdag ook een thema. Het thema voor dit jaar is “Na 75 jaar vrijheid”. Dit thema is bedacht omdat vorig jaar het thema “75 jaar vrijheid was”. Helaas was het toen anders gelopen dan we gehoopt hadden. Toen begon de ellende van het corona virus net. Nu zitten we er al meer dan een jaar mee. Stiekem hadden we met z´n allen nog een beetje hoop op een bevrijdingsfestival maar het gaat waarschijnlijk niet zoals we allemaal gehoopt hebben.

Is Bevrijdingsdag een verplichte vrije dag

Het kan voorkomen dat je moet werken tijdens feestdagen. In Nederland zijn er dan ook 2 officiële feestdagen, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Op Bevrijdingsdag vieren we zoals we ook al eerder beschreven hebben, de bevrijding die plaatsvond op 5 mei 1945. Deze bevrijding was dan ook het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Maar is het Bevrijdingsdag een verplichte feestdag? Bij de meeste bedrijven hanteren Koningsdag gewoon als vrije dag waarbij medewerkers wel gewoon worden doorbetaald. Voor Bevrijdingsdag is dat wel iets anders. De overheid heeft 5 mei namelijk aangewezen als nationale feestdag, maar hebben het aan de Cao-partijen overgelaten als de werkgever zijn werknemers door betaald krijgt op deze vrije dag. Daarom kan je het beste je CAO lezen om te kijken als jij recht hebt op een betaalde vrije dag.

Bevrijdingsdag 2020

Vorig jaar was een belangrijke dag in de geschiedenis van Nederland. In 2021 herdachten we net zoals elk ander jaar de bevrijding van Nederland. Maar vorig jaar was het wel wat anders. Vorig jaar kregen we net te maken met het corona virus en was het precies 75 jaar geleden dat de bevrijding plaatsvond. De bevrijding betekende niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland maar ook het herstel van onze vrije en open democratische rechtstaat. Maar ook de rechten en vrijheden die wij als Nederlanders krijgen is niet vanzelf sprekend. Voor ons is het misschien wel hartstikke normaal, maar in andere landen is dat heel anders. Daarom heeft iedereen in Nederland ook een verantwoordelijkheid voor het behouden en versterken van onze rechten en vrijheden.

Bevrijdingsfestival 2021 Assen

Je had het vast al verwacht dat het Bevrijdingsfestival 2021 in Assen online zal zijn. Tuurlijk, we hadden liever gezien dat we naar een festival mogen zoals eerst maar dat kan helaas niet. Dit betekent natuurlijk niet dat we geen feestje kunnen bouwen. Het bevrijdingsfestival zal dit jaar online plaatsvinden. Haal bij de winkel lekkere hapjes en vier samen met een paar vrienden de bevrijding thuis met een leuke line-up. Het zijn namelijk geen kleine artiesten, de line-up bestaat namelijk ui Davina Michelle, Jonna Fraser, Tino Martin, STUK, Waylon en nog veel meer. Je wilt dit toch niet missen? Je kan het bevrijdingsfestival volgen via een live uitzending op RTV Drenthe. Deze uitzending zal beginnen om 12.00.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.