Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
dodenherdenking

Vandaag staat volledig in het teken om het herdenken van de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Woensdag 5 mei vieren we wat anders. We vieren dan dat ons land 76 jaar geleden bevrijd is van de Duitse bezetting. Door corona gaat het allemaal wat anders. Wij vertellen je precies hoe het er ongeveer uitgaat zien.

Dodenherdenking 2021

Zoals we allemaal wel weten is het op dit moment niet toegestaan om grote evenementen te houden met publiek. Zo mogen onder andere bij voetbal geen supporters in het stadion. Daarom zal Koning Willem-Alexander en koningin Maxima samen met een kleine groep sprekers, muzikanten en kransleggers aanwezig zijn op de Dam in Amsterdam.

Thuis herdenken

Doordat er geen publiek aanwezig mag zijn bij de Dodenherdenking zijn we verplicht om het vanuit huis te vieren. Je kan de Dodenherdenking ook volgen via de televisie. Er zullen verschillende zenders aanwezig zijn bij de Dodenherdenking vanuit Waalsdorpervlakte. Dit is niet het enige wat anders zal gaan dit jaar. We zijn ook gewoon dat er drie mensen aanwezig zijn met het luiden van de Bourdonklok. Dit jaar gaat dat ook iets anders. Dit jaar zullen er maar twee mensen aanwezig zijn om de klok te luiden. Veel gemeenten organiseren een lokale herdenking. Door de coronamaatregelen zal dit in een kleine groep zijn. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept de mensen thuis op om de Dodenherdenking thuis te herdenken. Het is wel mogelijk om de hele dag bloemen neer te leggen bij een van de oorlogsmonumenten in het land. Het is dit jaar ook mogelijk om dit online te doen via de website.

Dodenherdenking 2021 vlag

Het klinkt heel erg simpel om de vlag buiten te hangen tijdens speciale dagen maar wist jij dat er ook allemaal regels zijn hoe de vlag moet hangen? Een van de regels is dat de vlag nooit de grond mag raken, het verkeer mag niet gehinderd worden. Je mag hem niet ophangen tijdens zonsondergang of zonsopgang. Het is niet zo wanneer je dit verkeerd doet dat je ook echt een boete krijgt. Het zijn richtlijnen waar je zoveel mogelijk aan moet voldoen. Het kan wel zijn dat de politie even op bezoek komt wanneer de vlag het verkeer hindert. Alleen op de verjaardag van Willem-Alexander, Maxima, Amalia en Beatrix wordt de wimpel bij de vlag gehesen.

Twee minuten stilte

Ook dit jaar wordt er weer een twee minuten stilte gehouden. Dit jaar zal de twee minuten stilte weer gehouden worden op 20:00 de kans is dan ook erg groot als je op dat moment naar buiten kijkt dat er bijna geen verkeer op straat is. Het is ook wel zo netjes om tijdens dit moment even je auto aan de kant te zetten en mee te doen. Het is en blijft toch een belangrijk evenement. De herdenking en de twee minuten stilte zijn onder andere te volgen op NPO1 en RTL4. Bij de NPO is voorafgaand ook de Nationale Herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam te volgen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.