Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Kortste dag 2021

Op dinsdag 21 december 2021 gaan we weer lichtere tijden tegemoet. Dat komt omdat op het noordelijke halfrond de winterzonnewende plaatsvindt. Maar wat is dat eigenlijk? Dat lees je hier bij Jaarkalender.nl

Wat is de kortste dag?

De term kortste dag is een naam voor de dag in het jaar op de aarde met de kortste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Op het noordelijke halfrond van de aarde valt deze dag dan ook elk jaar altijd rond 21 december en wordt deze dag ook wel het winterpunt genoemd. Nu vraag jij je eigenlijk af hoe dat gaat op het zuidelijke halfrond. Daar is het omgekeerd; daar valt de kortste dag rond 21 juni. Dat de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang kort is, wil niet zeggen dat op die dag de laatste zonsopkomst en de vroegste zonsondergang plaatsvinden, want deze vallen namelijk niet samen. Dit komt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel is zoals heel erg veel mensen denken.

Wanneer is de kortste dag 2021

Zoals we hierboven ook al aangaven is het op 21 december weer zover. Dan is het de kortste dag van 2021. In Amsterdam duurt deze dag 7 uur, 40 minuten en 40 seconden, en in Brussel 7 uur, 56 minuten en 18 seconden. Let op, de volgende dagen krijgen we er alweer een paar seconden daglicht bij. Daardoor wordt het elke dag weer een stukje langer.  Nu lijkt het verschil heel erg groot tussen Amsterdam en Brussel, maar in Nederland zijn ook behoorlijke verschillen.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Verschillen in Nederland

Zoals we hierboven ook al aangaven lijkt het een heel erg groot verschil tussen Amsterdam en Brussel, maar in Nederland zijn er ook flinke verschillen. Op de kortste dag, komt de zon op bijvoorbeeld Schiermonnikoog, één van de noordelijkste plekken van Nederland op om 8:48. De zon gaat dan ook weer op Schiermonnikoog onder om 16:17, dat komt dan ook neer op een daglengte van 7 uur en 28 minuten. Wanneer we dat gaan vergelijken met een van de zuidelijkere plekken van Nederland genaamd Maastricht zie je ook een behoorlijk verschil. Daar komt de zon op om *;36 en gaat de zon weer onder om 16:33. Dat komt neer op een daglichtperiode die 28 minuten langer is. Vergis je hier dus niet in. Het kan maar zo zijn dat er een flink verschil zit tussen jou en je familie. Toch is dat ook wel weer leuk. Dat heeft dan ook weer alles te maken met dat de baan van de aarde geen perfecte cirkel is. Ook moet je niet in de war raken met de tijd en hoelang de dagen duren. Elke dag duurt namelijk nog gewoon 24 uur. Wij praten hier alleen over de daglichtperiode van de dagen. Mensen denken dat de dag korter is omdat het eerder donker wordt. De dag duurt dus nog gewoon 24 uur. Het kan wel zijn dat je een beetje in de war bent tijdens de kortste dag van 2021. Dat is dan ook normaal.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.