Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Vole maan in 2024

Bereid je maar vast voor. Want op 29 september, 28 oktober, 27 november en 27 december 2023 is het weer zover. Dan staan ons korte en onrustige nachten te wachten. Nachten waarin we uren woelen en maar naar het plafond blijven slapen. De reden? Heel simpel! Een volle maan!

Slapeloosheid door de volle maan. Wie het internet raadpleegt, vindt pagina’s vol met informatie over de invloed van de maan op onze slaap. Zo zouden wij tijdens de volle maan minder goed slapen omdat onze voorouders tijdens de volle maan op jacht gingen. Ergens zit dat dan toch nog in ons systeem… Of maken we tijdens volle maan minder melatonine aan omdat het buiten lichter is? Klinkt allebei best aannemelijk…

Geen relatie maancyclus en slaapkwaliteit

Toch ontbreekt het keiharde bewijs of we daadwerkelijk slechter slapen bij een volle maan. Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega’s van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. Conclusie: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.

Het maan-effect

Maar al die ‘wetenschappelijke onderzoeken’ die je online kunt vinden dan? Dat is toch niet allemaal verzonnen? Nee, maar: “selectieve publicatie van onderzoeksgegevens heeft het beeld vertekend”. De bevindingen zijn blijkbaar lang niet altijd op een objectieve manier gemeten. Ook is veel data nooit gepubliceerd omdat er geen duidelijke resultaten naar voren kwamen. Dresler onderzocht daarom zelf de slaapgegevens uit verschillende studies bij 2.097 nachten slaap van 1.265 vrijwilligers. Zijn conclusie: “In deze groep konden we geen enkel statistisch verband vinden tussen slaapkwaliteit en de stand van de maan.”

Vrijwilligers gezocht voor slaap experiment

De datadie Dresler voor zijn onderzoek gebruikte, blijkt ook niet helemaal representatief te zijn. Het zijn namelijk gegevens van slaaponderzoeken die om heel verschillende redenen gedaan zijn. Om dus voor eens en voor altijd antwoord te krijgen op de vraag of de volle maan invloed heeft op onze slaapkwaliteit, moet dus aanvullend onderzoek gedaan worden. Een onderzoek waar een grote groep vrijwilligers aan mee doet. Klinkt aantrekkelijk zo’n slaaponderzoek nu de herfst en winter in aantocht zijn. Waar kunnen we ons aanmelden?  

Volle maan (en minder slaap) in 2024

Overtuigd van de -voorlopige – informatie van Radboudumc? Of houd je toch rekening met minder slaap tijdens volle maan? Bekijk dan ook alvast de data van 2024 waarop het volle maan is. Dan kun je alvast even ‘voor slapen’ ?.   

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.