Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Dit moet je weten over volle maan.

Iedereen kent het wel, een volle maan. In de loop der jaren is de populariteit steeds minder geworden rond een volle maan. Toch blijft het een bijzonder maan. Wij hebben daarom een aantal weetjes over volle maan op een rijtje gezet.

Wat is volle maan?

Onze maan staat 400x dichter bij de aarde dan de zon. Tijdens volle maan is er iets speciaals aan de hand. De maan staat vanaf de zon gezien aan de andere kant van de aarde. Vanaf de aarde is de maan dan maximaal verlicht en zo goed als volmaakt rond te zien. Zoals wij hierboven ook al vermeld hebben staan we er op dit moment niet meer zoveel bij stil als eerst. Vroeger was het namelijk heel bijzonder en werd het ook een beetje gevierd en zat iedereen buiten te kijken naar de volle maan. Naast een gewone volle maan hebben we ook nog een Supermaan. Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk.

De baan die de maan aflegt is namelijk elke keer verschillend. Wanneer de maan het dichtstbij staat en het ook nog eens volle maan is spreken we van een supermaan. De supermaan komt niet zo vaak voor. Een supermaan komt namelijk maar slechts 2 tot 3 keer per jaar voor.

De invloed op de natuur

De aantrekkingskracht van de maan op het water is groot. Rond volle maan zijn de getijdenkrachten het sterks. De maan en de zon staan dan op één lijn. Niet alleen mensen ervaren dit. Ook dieren kunnen hier last van krijgen. In de dagen voor volle maan wordt het ’s nachts lichter buiten, met het hoogtepunt bij volle maan waarna het licht van de maan weer afneemt. Iedereen snapt het dan ook wel dat dieren hiervan in de war kunnen raken. Dieren zijn namelijk ook gewend dat het in de avond en in de nacht donker wordt. Er zitten dan ook gevolgen aan wanneer dit niet zo is. Roofdieren hebben moeite met het vinden van eten en raken hun ritme kwijt.

Weetjes over volle maan die jij niet wist.

Statistieken laten zien dat er niet meer vrouwen bevallen als de maan vol i.. Wel is vervolgens veel mensen te verklaren waar het idee vandaan komt. De maand lijkt namelijk een week per maand vol. Wanneer een vrouw een baby op de wereld hebben gedacht denken ze dat er weer een maangeboorte heeft plaatsgevonden. Wanneer er tijdens de geboorte geen volle maan is denken ze hier niet aan. Dit is dan ook een leuk feitje over volle maan. Vroeger werden alle vergaderingen bij maanlicht gehouden, omdat de deelnemers niet in de sloot wilden lopen. En zaaien bij volle maan geeft simpelweg meer licht aan ontkiemend zaad, waardoor het sneller groeit.

Dit zijn allemaal weetjes die jij waarschijnlijk niet wist over de volle maan. Wanneer jij in 2021 of in 2022 een volle maan ziet kan jij mensen vertellen over deze weetjes. Hoe leuk is dat!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.