Vandaag: donderdag 14 november 2024, Week 46
volle maan

Het duurt niet lang meer of we kunnen weer genieten van een volle maan. Maar wat is het en waarom is het zo bijzonder? Wij vertellen het je hier, dus lees snel verder.

Wat is een volle maan?

Een volle maan is een van de standen van de maan, waarbij de maan vanaf de zon gezien zich aan de andere kant van de aarde bevindt. Op dat moment valt de verlichte helft van de maan samen met de naar de aarde toekerende helft. Vanaf de aarde gezien, is de maan dan maximaal verlicht en zo goed als volmaakt rond. Veel mensen denken dan ook dat dit maar een paar keer per jaar voorkomt en het dus bijzonder is. Het blijft ook wel een bijzonder fenomeen, maar het komt 13 keer per jaar voor, wat ongeveer 1 keer per maand is. 

Men zegt dat de energie van de maan aan het water trekt wat op de aarde is. Dit heeft volgens hen ook weer invloed op de mens. Dit komt doordat de mens voor het grootste deel uit water bestaat. Hierdoor wordt er ook aan onze energie getrokken. Dit kan resulteren in slecht slapen en stemmingswisselingen

Wanneer is het weer volle maan?

Wanneer is het volle maan? De eerst volgende volle maan die we weer kunnen gaan zien is op 21 juni. Dat duurt nog wel even, maar je wil het zeker niet missen. Dit komt omdat, als er volle maan is, je de maan goed kan zien. Niet omdat het een supermaan is, maar omdat de zomer er weer aan komt. Dan blijft het ’s avonds langer licht, waardoor de maan goed te zien is. Benieuwd naar alle volle manen in 2024? Bekijk hier de volle maankalender.

Volle maan kalender

Zoals we al eerder zeiden, komt de volle maan minstens een keer per maand voorbij. Kijken naar het afgelopen jaar, kunnen we zeggen dat de volle maan elke maand op een andere datum valt. Wat wel opvalt is dat de datums altijd dicht bij elkaar zitten. Hier bij Jaarkalender hebben we een volle maan kalender gemaakt. Op deze manier hoef je nooit meer een volle maan te missen. 

Schijngestalte

Een schijngestalte, fase, tijd, stand of leeftijd is het verlichte gedaante van de planeten Mercurius, Mars, Venus en de Maan. Doordat ze vanuit een bepaalde hoek beschenen worden door de zon, zie je vanaf de aarde verschillende schijngestaltes van de Maan. Soms zijn ze deels verlicht en deels donker, soms helemaal verlicht en soms, met uitzondering van de planeet Mars, helemaal donker. Het originele gestalte is steeds een cirkel of bol. Omdat vanaf de aarde alleen het verlichte gedeelte te zien is, wordt het zichtbare gedeelte een schijngestalte genoemd. 

Lees ook:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.