Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Herfst in oktover

Oktober is de tiende maand in het jaar. Deze maand staat in het teken van de herfstvakantie en Halloween. Ben jij in de maand oktober geboren? Dan heb jij het sterrenbeeld weegschaal of schorpioen. Oktober is een speciale maand. We zien de natuur langzaam veranderen van de zomer naar de herfst, het weer wordt kouder en het is tijd om ons lekker comfortabel thuis te nestelen.

Waar komt de naam oktober vandaan?

De naam oktober komt van het Romeinse woord ‘Octo’. Octo betekende in het Romeins 8. Het was dus vernoemd naar het cijfer. Octo was voor de Romeinen de 8ste maand van het jaar. Dat komt omdat er in de Romeinse kalender er nog geen januari en februari bestonden. Ondanks dat de officiële benaming van de maand oktober, uiteraard oktober is, heeft het ook verschillende bijnamen. Zo staat oktober bijvoorbeeld bekend als de zaaimaand. Dit komt doordat deze maand de maand is om winterkoren te zaaien. De aardappel wordt ook deze maand geoogst. Een andere bijnaam die oktober heeft, is de wijnmaand. Dit komt omdat oktober de maand is waarin de druiven volop geplukt worden. Ondanks dat we druiven kennen als fruit om te eten, gaat het in dit geval om de druiven die gebruikt worden om wijn mee te maken. Vandaag de bijnaam wijnmaand, in plaats van druiven maand.

De verandering in de natuur

Wanneer we aan oktober denken, dan denken we aan de herfst. Ondanks dat deze in september al begint, is het in oktober dat we de natuur echt zien veranderen naar de herfstkleuren. Als je goed om je heen kijkt zie je in het begin van oktober de bladeren langzaam oranje en rood veranderen, vallen deze langzaam op de grond en worden de bommen langzaam kaal. Daarnaast veranderen er nog veel meer andere dingen in de natuur. Tijdens een wandeling in het bos zal je ineens veel meer paddenstoelen zien groeien. De meest iconische paddenstoel is de vliegenzwam. Deze is rood van kleur en heeft witte stipjes.

De wintertijd

In oktober merk je ook dat de dagen langzaam weer korter worden. Hoe je voorheen na het eten nog een wandeling in het avondlicht kon maken, is het in oktober al donker. Het is dus echt tijd om gedag te zeggen van de zomer. Het verschil in daglicht heeft niet alleen met het seizoen te maken, maar ook met de verandering naar de wintertijd. Het laatste weekend van de maand oktober wordt de klok weer een uur teruggezet. Van zaterdag op zondag heeft men dus een uurtje minder slaap. Nadat de klok van de zomertijd naar de wintertijd verzet is, zul je merken dat het ’s ochtends eerder licht is en dat het ’s avonds eerder donker wordt. De wintertijd is onze natuurlijke tijd. In de zomer wordt dit echter veranderd naar de zomertijd omdat volgens de wetenschap mensen hier baat bij hebben.

Speciale dagen in de maand oktober

In oktober is er van alles te beleven. Naast het begin van de wintertijd, het begin van de herfst en de tijd om te oogsten, is het ook de maand van Halloween. Dit is een Amerikaans feest dat steeds meer in Nederland wordt gevierd. Het feest staat in het teken van griezelige verhalen en spookachtige kostuums. Een ander groot feest in de maand oktober is het Oktoberfest van Duitsland. Dit is een groot festijn dat oorspronkelijk uit München komt. Tijdens dit feest wordt er veel Duits bier gedronken en gaat iedereen in de traditionele klederdracht, namelijk de lederhosen en de Dirndl, verkleed. Een laatste speciale dag die in oktober valt, is Werelddierendag. Deze dag staat in het teken van de dieren. Mensen verwennen hun huisdieren op deze dag extra, maar er wordt ook aandacht besteed aan dieren die het niet makkelijk hebben. Vaak zijn er verschillende inzamelingsacties die zwerfdieren of dieren die te maken hebben gehad met mishandeling helpen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.