Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49
Wintertijd - wanneer moet ik de klok verzetten?

Ieder half jaar wordt de klok een uur vooruit of achteruit gezet, maar waarom doen we dat eigenlijk en wanneer moeten we dat doen? Dat lees je hier.

Wanneer begint de wintertijd?

De wintertijd gaat in op 31 oktober. De klok wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het ’s avonds eerder donker wordt. Je moet dus niet vergeten om, om 03:00 de klok een uur terug te zetten naar 02:00. De kans is dan ook groot dat je last krijgt van een winterdip, maar dat kan je natuurlijk ook voorkomen. Het is niet zo dat iedereen last krijgt van de zo hetende winterdip. Dat is per persoon verschillend.

Waarom is er wintertijd?

De wintertijd bestaat al heel erg lang. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duisters voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk was dit het geval. Nederland volgde dan ook. Sinds dien kennen we de zomertijd en gebruiken we het nog steeds elk jaar.

Wat is de echte tijd?

De wintertijd staat ook wel bekent als de echte tijd. De zomertijd is namelijk bedacht zoals je hierboven al hebt gelezen. Daarom hoor je tegenwoordig nog wel eens mensen zeggen dat de wintertijd de echte tijd is. Vaak zien we dat de jongere generatie niet weet waar het over gaat wanneer men over de echte tijd praat. Gelukkig weet je dat nu wel wanneer je het niet wist. Een leuk feitje is dat de winter- en zomertijd niet even lang zijn. De zomertijd duurt het langs namelijk 7 maanden. De wintertijd duurt maar 5 maanden. Twee maanden verschil dus. We mogen dan ook maar 5 maanden genieten van de echte tijd.

Gaat de klok voor- of achteruit tijdens de wintertijd?

Er zijn hele handige ezelsbruggetjes zodat jij precies weet wanneer de klok voor- of achteruit moet. Een van deze ezelsbruggetjes is dat tijdens de herfst de dagen korter worden; er is minder tijd en daarom gaat de klok achteruit. In het voorjaar gaat de klok weer vooruit omdat  je het eigenlijk al zegt vooruit. Of je deze ezelsbruggetjes nog lang kan gebruiken is een vraag je veel mensen stellen. Er is namelijk een hele discussie gaande over het nut van de zomer- en wintertijd. Wat wel zeker is dat we de klok op 31 oktober in ieder geval nog een keertje terug mogen draaien. Lekker uitslapen dus! De kans is wel aanwezig dat dit in de toekomst zal gaan veranderen door de discussie. Mensen vinden namelijk dat de zomer- en wintertijd helemaal geen nut heeft. Toch is het wel een stukje geschiedenis van ons land. Veel mensen hopen dan ook dat we de komende jaren ook nog de klok mogen verzetten. We moeten maar met z’n allen afwachten. De tijd zal het namelijk leren. We moeten er op 31 oktober dan nog maar extra van genieten.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.