Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

Wanneer begint het WK?

WK Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
WK 2026 1 juli 2026 woensdag 27 807 dagen
WK 2030
1 juli 2030 maandag 27 2268 dagen

WK 2022 in Qatar

8 december. Tijdens dit voetbal toernooi zullen landen die zich hiervoor wisten te kwalificeren tegen elkaar spelen met als doel, wereldkampioen worden! Zoals gewoonlijk zijn de landen in Europa zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland favoriet. De Zuid- Amerikaanse landen zoals Argentinië en Brazilië doen het ook altijd erg goed leert onze geschiedenis.

De verbazing bij de voetballiefhebbers was groot toen wereldvoetbalbond FIFA op 2 december 2010 de organisatie van het WK 2022 toewees aan Qatar. Het oliestaatje in het Midden-Oosten met nog geen 1,4 miljoen inwoners mag een WK voetbal gaan organiseren. De exacte reden van uitverkiezing van Qatar boven favoriet geachte landen als Australië, Japan en de Verenigde Staten die ook in de race waren, is nooit bekend gemaakt. Bewezen is inmiddels wel dat een aantal FIFA-bazen geldbedragen zouden hebben ontvangen in ruil voor hun stem. Zij zijn hier ook voor veroordeeld. Dit plus het astronomische budget van meer dan 150 miljard euro dat de regering van Qatar bereid was te investeren in stadions en in verbetering van vliegvelden, wegen, accommodaties en in een nieuwe metrolijn. We kunnen dan ook wel stellen dat het toernooi gekocht is.

WK Voetbal

WK 2022 in hoge temperatuur

Pas na de veelbesproken toewijzingen kwamen er twijfels omtrent het klimaat tijdens een WK voetbal in Qatar. Een gemiddelde middagtemperatuur in de schaduw van 40 graden in juni en juli is wel erg warm om anderhalf uur op wereldniveau in de voetballen. Hierdoor is er wel wat discussie en bezorgdheid ontstaan op het hoofdkwartier in het Zwitserse Zürich. Uiteindelijk besloot de FIFA om het toernooi te gaan spelen in de winter. In de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 29 graden. Ondanks protesten van clubs en voetbalbonden die hun speelschema voor de competitie en de Champions League in de knel zien komen.

Door de warmte in Qatar wordt alles uit de kast getrokken om het verblijf tijdens het WK zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zullen de meeste stadions van het WK 2022 uitgerust worden met technologisch zeer geavanceerde airco systemen en koelinstallaties.

Het zal een compact WK voetbal worden, met alle WK 2022 speelsteden en faciliteiten binnen een straal van 60 kilometer. Doha is de centrale stad met maar liefst vier stadions. De nieuwe stadions worden zo gebouwd dat ze na het toernooi eenvoudig verkleind kunnen worden voor gebruik door plaatselijke clubs. De voetbalstadions die na het WK ontmantelt worden, worden naar ontwikkelingslanden gebracht en daar hergebruikt. De speel steden zijn Doha thuishaven van maar liefst vier stadions, Lusail, Al-Khor, Al-Rayyan en Al-Wakrah.

De bouw van de stadions ging niet zonder stoten. De enorm hete zomers in Qatar zijn namelijk funest voor de werknemers die het station en alles eromheen opbouwen. Volgens de laatste berichtgevingen zijn er ruim 6500 arbeiders omgekomen tijdens werkzaamheden voor het WK voetbal in Qatar. Dit zijn bijna allemaal arbeidsmigranten die werken aan stadions, wegen of vliegvelden die voor het WK gebouwd meoten worden. Het aantal zal waarschijnlijk nog hoger dan die 6500 zijn, aangezien niet alle cijfers bekend zijn. De meeste doden komen uit India (2711), Nepal (1641), Bangladesh (1018) en Pakistan (824).

Werkomstandigheden voor het WK

In totaal zijn er zo’n 2 miljoen mensen in Qatar actief voor de werkzaamheden die nog zijn voor het volgende wereldkampioenschap voetbal. De overheid stelt dat het aantal proportioneel is als je kijkt naar de hoeveelheid mensen die werkzaam is in het land. De overheid zegt dat het sterftecijfer onder deze gemeenschap ligt binnen de verwachte grenzen voor de omvang en de demografie van de groep. Maar elk verloren leven is een tragedie en ze proberen elke dood te voorkomen.

De commerciële belangen zijn eenvoudigweg te groot en de nationale voetbalbonden en UEFA durven geen vuist te maken tegen de corrupte FIFA. Ook in het verleden waren er protesten tegen regimes die de mensenrechten op nog veel grotere schaal schonden. Maar ook daar vond het evenement gewoon plaats.

Het WK in Qatar gaat tot nu toe dus gewoon door, ben jij hier een voorstander van? Of hoeft het door al deze gebeurtenissen van jou niet meer? En als je wel gaat kijken voor welk Land ga jij dit jaar het T-shirt vertegenwoordigen?

Bekijk ook het speelschema eredivisie en WK voetbal 2026.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.