Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Maart weetjes

De derde maand van het jaar is weer aangebroken, maart! Een maand die 31 dagen duurt én een maand met vele benamingen. De lentemaand, windmaand, buienmaand, dorremaand en de guldenmaand. Gek genoeg wordt er ook vaak gerefereerd naar de letter “r” in deze maand. Het is tevens een maand waarin veel mensen herstellen van een lange winter.

De lentemaand

Maart is een heuse lentemaand. Zowel astronomisch als meteorologisch start de lente in deze derde maand van het jaar. De meteorologische lente start gelijk op de eerste dag van de maand, namelijk op 1 maart. Deze meteorologische lente eindigt op 1 juni, dan begint de zomer. Deze data zijn vastgesteld en dus elk jaar hetzelfde. De astronomische lente begint op het moment dat de dag en nacht even lang zijn. Dat vindt elk jaar plaats op 20 of 21 maart. Als de lente eindelijk is aangebroken worden de nachten korter en de dagen weer langer. Hier worden veel mensen blij van!

Benamingen van maart

Naast de bovengenoemde lentemaand, heeft maart nog een heleboel andere benamingen. Laten we beginnen met de windmaand. Maart heeft deze naam gekregen om één simpele reden, namelijk dat het wel eens flink waait in maart. Ook regent het veel en vaak tijdens deze maand, daarom wordt maart ook wel buienmaand genoemd. Dorremaand is ook een benaming voor maart. Hier zijn twee verklaringen voor te bedenken. De eerste verklaring is een verwijzing naar Thor. Thor is de Germaanse god van de donder en van de oorlog. De tweede verklaring van dorremaand is dat het hier gaat over de kale takken in de natuur. De bladeren aan de bomen en struiken ontbreken nog in maart.

Zomertijd

Maart is tevens de maand van de zomertijd. De zomertijd wordt ingesteld in het allerlaatste weekend van de maand. Dit gebeurt in de nacht van zaterdag op zondag. De klok wordt dan om 02:00 een uurt vooruit gezet. Zo verliezen we één uurtje slaap. Maar we krijgen er iets moois voor terug, namelijk een uur langer licht! De lange, donkere avonden zijn over en er kan weer langer genoten worden van het daglicht.

Nieuw begin met nieuwe geluiden

Maart staat ook bekend om de lente. De lente staat op haar beurt weer bekend als symbool voor een nieuw begin. De bloemen beginnen langzaam maar zeker weer naar boven te komen. De wereld wordt een stuk kleurrijker en vrolijker. Ook de dieren laten weer van zich horen. Er zijn langzaam maar zeker lammetjes te zien in de wei en de vogeltjes beginnen weer vrolijk te fluiten. De omgeving om je heen ontwaakt, mensen leven weer op en beginnen de dag vol nieuwe, positieve energie.

Bijzondere dagen in maart

Als laatste een aantal dagen welke de maand maart extra bijzonder maken.

Verder zijn er nog andere leuke dagen in maart, zoals pannenkoekendag, verteldag en de grote rekendag!

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.