Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
nieuwjaarsdag

Gisteren was het 31 december, de dag die anders verliep als we allemaal gehoopt hadden. Corona heeft dit jaar al veel invloed gehad op dit jaar en helaas ook op de laatste dag van het jaar. Gelukkig hebben we dit rot jaar achter ons kunnen laten en kunnen we een frisse start maken aan het nieuwe jaar en starten we nieuwjaarsdag. Maar hoe kunnen we dat nou precies doen?

Nieuwjaarsduik

Helaas kunnen we dit jaar door het coronavirus geen nieuwjaarsduik maken. Wel is het mogelijk om zelf een kleine nieuwjaarsduik te maken. Zo kun je onder anderen zelf een nieuwjaarsduik maken maar dan op een andere manier. Pak een emmer met koud water, ga buiten staan en gooi hem over je heen. Dit idee kan je misschien wel herkennen van de wel bekende ice-bucket challenge van een paar jaar geleden.

Begin de dag met een wandeling

Wat ook veel gedaan word is wandelen. Begin de dag met een rustgevende wandeling en zie de stad met de frisse blik van het nieuwe jaar. De lege flessen worden doorgaans snel opgeruimd, maar de sfeer van het feest is nog wel voelbaar. Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van. Wat is nou beter dan het nieuwe jaar gelukkig te beginnen?

Lekker luieren op nieuwjaarsdag

Doe een dagje niks. Verwen jezelf en ga lekker in bad of smeer een voedend maske rop je gezicht, Leg je mobiel een dagje weg, hoe moeilijk het ook is. Je zult zien dat je ineens hele andere dingen gaat doen dan normaal. Misschien ga je in duizend jaar weer eens een boek lezen.

Spelletjes spelen met je gezin

Organiseer een ouderwetse spelletjesmiddag met je partner of een groepje vrienden die je lang niet hebt gezien. Ga samen aan tafel zitten met een aantal spellen en maak lekkere hapjes klaar.

Kerstboomverbranding

De nieuwjaarsvuren zijn terug te vinden in de traditionele kerstboomverbranding die in sommige plaatsen steeds worden georganiseerd. De oude vuren werden des tijds gedoofd, en nieuwe vuren werden ontstoken om het oude jaar te vernietigen en de komst van het licht en het nieuwe te onderstrepen. Ook moesten de geesten van de overledenen en de domonen worden verjaagd, die juist rond deze tijd konden opspelen. De verjagen gebeurde met veel lawaai, wat we nog terugvinden in het gebruik om rond de jaarwisseling vuurwerk en klokgelui te gebruiken.

Een gezellig ontbijt

Na oud en nieuw is de kans groot dat je brak bent op 1 januari. Misschien niet jouw eerste prioriteit, maar goed en gezond eten is een pré. Zorg dat je voor de jaarwisseling boodschappen hebt gedaan voor een uitgebreid ontbijt. Helaas kunnen we door corona niet een tafeltje bespreken bij een gezellig lunchtentje of bij een restaurant. Toch is het belangrijk om een goed ontbijt te hebben. Begin het jaar met een gezonde start.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.