Vandaag: zaterdag 27 april 2024, Week 17
Nieuwjaarstradities van over de hele wereld

We gaan weer richting het einde van het jaar en misschien wil jij dit jaar Oud & Nieuw op een andere manier vieren. Dat kan dan ook te maken hebben met de corona maatregelen die op dit moment gelden. Wellicht is er in het buitenland wel een leuke traditie die jij naar Nederland kan brengen. Dat lees je hier.

Begin het nieuwe jaar met geluk

Wanneer je het nieuwe jaar begint op je rechtervoet kan dit geluk hebben. In Schotland en Griekenland is de “eerste voet” een echte oude traditie. De traditie gaat dan ook als volgt: De eerste persoon die in het nieuwe jaar jouw huis betreedt, brengt geluk of juist ongeluk. Vrienden en familie zijn de juiste figuren om als eerste langs te laten komen, maar laat ze wel met hun rechtervoet het huis binnenstappen. Dat heeft dan ook alles te make met de oude traditie. Wanneer ze met hun linkervoet naar binnenstappen brengt het ongeluk. Daarnaast is het ook heel erg belangrijk dat ze niet met lege handen komen. Het hoeft dan ook niet heel erg uitgebreid te zijn, als ze maar niet met lege handen komen.

Geen oliebollen, maar noodles

Wij als Nederlanders kunnen er niet genoeg van krijgen tijdens de jaarwisseling, maar in Japan is het wat anders. Wij eten de hele dag door oliebollen, maar dat doen ze in Japan net weer iets anders. De Japanners slaan deze oer-Hollandse traditie dan ook liever over. Zij komen met de gehele familie bijeen om gezamenlijk te genieten van Toshikoshi Soba. Dit is namelijk een typisch Japans gerecht en betekent eigenlijk Oud & Nieuw Noodles. Ook verwacht je waarschijnlijk niet dan deze noodles geluk brengen. Let op, er zit wel een voorwaarde aan. De voorwaarde is namelijk dat je de noodles wel voor middernacht opgegeten moet hebben, anders werkt het niet. De Japanners geloven dan ook heilig in de lengte van de noodle: hoe langer, de noodle hoe meer geluk.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Oliebollen en champagne

Tijdens oud en nieuw kunnen wij bijna niet meer zonder. Iedereen weet dan ook wel dat wij tijdens oud en nieuw heel erg veel oliebollen en champagne nuttigen, maar wij steken ook altijd heel erg veel vuurwerk af. Echter zit dat er dit jaar niet in. Het kabinet heeft namelijk besloten om een vuurwerk verbod in te voeren voor dit jaar. Dit heeft dan ook alles te maken met het coronavirus wat heel erg veel invloed heeft op ons leven. Het kabinet heeft dan ook dit besluit genomen om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast worden tijdens oud en nieuw. Er raken elk jaar tijdens oud en nieuw namelijk altijd heel erg veel mensen gewond mede door het vuurwerk wat afgestoken wordt. Het kabinet hoopt door het invoeren van het vuurwerkverbod dat de ziekenhuizen minder patiënten krijgt waardoor ze meer zorg kunnen verlenen aan de mensen op de corona afdelingen door heel het land. Naast de bekende tradities worden er ook heel erg veel vreugdevuren aangestoken tijdens oud en nieuw. De reden hiervoor is dan ook dat ze enge geesten weg kunnen jagen voor het nieuwe jaar.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.