Vandaag: woensdag 8 mei 2024, Week 19

In het boeddhisme bestaan verschillende stromingen, die allemaal andere rituelen en feestdagen hebben. Een van die stromingen is het Mahayana Boeddhisme, dat is ontstaan in India. Nieuwjaar wordt in deze stroming gevierd op de eerste dag van januari dat er een volle maan aan de hemel staat.

Wanneer is het Boeddhistisch Nieuwjaar (Mahayana)?

Boeddhistisch Nieuwjaar Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Boeddhistisch Nieuwjaar 2025 dinsdag 14 januari 2025 3 251 dagen

Deze datum kan dus jaarlijks verschillen. Natuurlijk horen bij deze dag feestelijke rituelen, maar die zijn net iets anders dan we ze bij ons met Oud & Nieuw kennen. Lees hier alles over de rituelen, wensen en oorsprong van de Mahayana boeddhistische nieuwjaarsviering.

Rituelen boeddhistisch nieuwjaar

Zoals elke feestdag gaat het boeddhistische nieuwjaar gepaard met verschillende rituelen. De bekendste daarvan is het ritueel met mandala’s. Gelovigen tekenen asymmetrische cirkels die symbool staan voor slechte dingen die ze hebben gedaan, en leggen deze met nieuwjaar in een rivier. Het wegstromen van de tekeningen staat symbool voor schoon schip maken, en aan de goden vergiffenis vragen om de slechte dingen die zijn gebeurd. Sommige boeddhisten vegen de mandala ook onder het zand, in plaats van hem met de rivier mee te laten stromen. Deze stroming van het boeddhisme en dus viering van nieuwjaar komt vooral in China, India, Korea en Japan voor. Hoewel in de meeste van deze landen nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan wordt gevierd, zijn er ook boeddhisten die nieuwjaar vieren op 31 december, zoals we hier in Nederland gewend zijn. Wereldwijd wordt van boeddhisten verwacht dat ze op nieuwjaar -op welke dag ze het ook vieren- een tempel bezoeken, en de dag afsluiten met het aansteken van kaarsen voor een symbolische verlichting. Deze kaarsen staan ook voor een gelukkig nieuw jaar.

Boeddhistische nieuwjaarswens

De meeste boeddhisten hebben op nieuwjaar een specifieke wens, die gelijk staat aan de rest van de religie. Ze hopen vaak dat het een jaar van meditatie en zelfreflectie wordt, waardoor het leven nog eenvoudiger wordt. Het doel is om te leren van fouten uit het verleden, en op zoek te gaan naar verlichting binnenin. Daarnaast geloven veel boeddhisten dat geven gelukkig maakt, dus ook hierover zullen veel nieuwjaarswensen gaan. Natuurlijk krijgt ook het eren van Boeddha de nodige aandacht: velen zullen hun wensen uitspreken voor een Boeddhabeeld, en zorgen ervoor dat er kaarsen om het beeld heen staan om hun god te eren.

Boeddhistisch Nieuwjaar - mahayana

Wat is boeddhistisch nieuwjaar?

Hoewel de datum en rituelen anders zijn dan bij het nieuwjaar dat de meeste mensen in Nederland gewend zijn, draait het ook bij een nieuwjaar in het boeddhisme om figuurlijk proosten op een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Waar champagne in Nederland onlosmakelijk verbonden is met nieuwjaar, is dit bij boeddhisten niet het geval. Zij drinken namelijk geen alcohol, maar veel boeddhisten vieren het wel door lekker en gezond te eten. Iets uit een boeddhistisch nieuwjaar dat wij wel kennen is het vuurwerk, want ook bij de Mahayana wordt er rond middernacht vaak vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar spectaculair te vieren.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.