Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja en Laos zijn landen waar het Theravada boeddhisme een populair geloof is. In het Theravada boeddhisme is er een viering voor het boeddhistische nieuwjaar. Deze dag wordt Wesak, Vesakha of Vesak genoemd. In Myanmar wordt het Theravada boeddhisme ook gebezigd, hier wordt het boeddhistische nieuwjaar (Theravada) Kason genoemd.
Het boeddhistische nieuwjaar begint op de laatste dag van de hindoe-maand Chaitra. Dit is de volle maan. Meestal is dit de eerste volle maan van het jaar, in april.
Binnen het boeddhisme heb je verschillende geloofsstromen. Het Mahayana en Theravada-boeddhisme en hier zitten een aantal verschillen tussen. Zo accepteert Theravada alleen Gautama (Sakyamuni) Boeddha en Mahayana accepteert ook de hedendaagse Boeddha’s zoals Amitabha en Medicijn Boeddha. In Mahayana is de schriftplaats georganiseerd in Tripitaka en in vele soetra’s, en in Theravada is het alleen in Tripitaka.Theravada legt weinig tot geen nadruk op rituelen uitvoeren, maar Mahayana gelooft sterk in deze rituelen. De Mahayana gelooft in het stadium tussen de dood en de wedergeboorte, maar Theravada negeert juist dat stadium. De Theravada volgt strikt dat er maar één maaltijd per dag mag worden genuttigd, terwijl dit bij de Mahayana de Sangha’s zijn die dit beslissen. De mensen die de Mahayana volgen, volgen een strikt het vegetarisme en de mensen die de Theravada volgen leggen daar niet de nadruk op.
Zou jij meer willen weten over het Boeddhisme? Of een andere Boeddhistische feestdag? Lees dan bijvoorbeeld eens Geboorte van Boeddha, Verjaardag Kwan Yin, Yoghurtfestival (Shoton Festival) of Magha Puja.
Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.