Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17

Bij Boeddha ontstond logischerwijs het boeddhisme, de Dood van Boeddha wordt dan ook nog altijd jaarlijks herdacht. Dit gebeurt op elk jaar op 15 februari voor aanhangers van het Mahayana boeddhisme, die vooral in Oost-Azië in landen zoals India, China en Japan leven.

Wanneer Dood van Boeddha?

Dood van Boeddha Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Dood van Boeddha 2025 zaterdag 15 februari 2025 7 295 dagen
Dood van Boeddha 2026 zondag 15 februari 2026 7 660 dagen
Dood van Boeddha 2027 maandag 15 februari 2027 7 1025 dagen
Dood van Boeddha 2028 dinsdag 15 februari 2028 7 1390 dagen
Dood van Boeddha 2029 donderdag 15 februari 2029 7 1756 dagen
Dood van Boeddha 2030 vrijdag 15 februari 2030 7 2121 dagen

Een andere stroming boeddhisten viert de feestdag juist op 8 februari, en weer andere stromingen trekken er zelfs een hele maand voor uit. Lees hier alles wat je wilt weten over de viering van de dood van Boeddha van de Mahayana boeddhisten.

Parinirvana feestdag

In landen waar het Mahayana boeddhisme aanhangers kent, wordt de dood van Boeddha nog altijd als feestdag gezien. Deze dag wordt over het algemeen gevierd door veel te bidden, tempels te bezoeken en langs familie te gaan om samen te eten. Er worden op deze dag voor zover bekend geen grote feesten of festivals in Aziatische landen gehouden, waardoor je het als boeddhist in Nederland ook prima kunt vieren, door stil te staan bij de rituelen en gedachten die zo belangrijk voor het boeddhisme zijn.

Dood van Boeddha rituelen

Op de dag van de dood van Boeddha staan gelovigen stil bij hun eigen leven, en denken ze erover na hoe ze het nirvana, een bevredigend voltooid leven, kunnen leiden. Ze doen er alles aan om voor hun sterven innerlijke rust behaald te hebben, zodat ze niet meer terug hoeven te keren in een ander lichaam. Dit gaat gepaard met bidden, mediteren en bezoekjes aan een tempel. Ook komen wierook en kaarsen vaak bij deze feestdag kijken, omdat deze voor boeddhisten verlichting en zuiverheid betekenen. Dan heb je nog de Parinirvana Sutta, een verhaal dat de laatste dagen van de Boeddha vertelt. Hij overleed op zijn tachtigste, nadat hij ruim 40 jaar andere mensen leerde over zijn verlichting. Uit dit verhaal worden op Parinirvana regelmatig delen voorgelezen.

Dood van Boeddha

Wat is Parinirvana?

Met Parinirvana wordt in het boeddhisme de dood van iemand die verlichting bracht bedoeld. Dit gaat vaak om heiligen, zoals bij Boeddha het geval was. Parinirvana betekent letterlijk het nirvana na de dood, waarmee boeddhisten een bevrijding bedoelen. Ze gaan ervan uit dat er geen wedergeboorte plaatsvindt, en dat de overleden persoon het leven achter zich laat. Ze gaan zo een volledig nieuw nirvana in. Niet-boeddhisten zijn volgens het geloof nog niet klaar met het leven, en pakken na de dood een ander leven op.

Parinirvana in Nederland

Doordat er dus geen grote plaatselijke feesten in Aziatische landen worden georganiseerd, kun je de dag van de dood van Boeddha ook prima in Nederland vieren. Lees pagina’s uit het Parinirvana Sutta door, mediteer en bid en sta stil bij je eigen leven en wat je nog wilt bereiken voor de dood. Tegenwoordig vind je zelfs podcasts van moderne boeddhisten online, die je kunnen helpen in je meditatie en gedachten. Ook kun je op zoek gaan naar een boeddhistisch centrum in jouw omgeving, om op de dag van Parinirvana samen te komen met gelijkgestemden.  

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.