Vandaag: vrijdag 19 april 2024, Week 16

Divali hoort samen met Holi tot de belangrijkste feestdagen binnen het hindoeïsme. De feestdag wordt ook wel het lichtjesfeest, of feest van het licht genoemd. Dat is ook precies wat Divali betekent: in het Sanskriet, de taal waarin veel oude hindoeïstische teksten zijn geschreven, betekent het een rij lichtjes.

Wanneer is het Divali (lichtjesfeest)?

Divali (lichtjesfeest) Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Divali (lichtjesfeest) 2024 vrijdag 1 november 2024 44 196 dagen
Divali (lichtjesfeest) 2025 woensdag 1 oktober 2025 40 530 dagen
Divali (lichtjesfeest) 2026 donderdag 12 november 2026 46 937 dagen
Divali (lichtjesfeest) 2027 vrijdag 29 oktober 2027 43 1288 dagen
Divali (lichtjesfeest) 2028 dinsdag 17 oktober 2028 42 1642 dagen
Divali (lichtjesfeest) 2029 maandag 5 november 2029 45 2026 dagen
Divali (lichtjesfeest) 2030 zaterdag 26 oktober 2030 43 2381 dagen

Het feest vindt meestal plaats in oktober of november, in de maanden van de Gregoriaanse kalender, en duurt tussen de twee en vijf dagen. Hoe lang een hindoe het feest viert, is meestal afhankelijk van de tradities binnen de familie. Deze datum in oktober of november is afhankelijk van de volle maand in de hindoekalendermaand Asvin. Het feest vindt namelijk plaats op de eerste dag van de volle maan in deze maand, en kan daardoor jaarlijks op een ander moment vallen.

Betekenis van Divali

Met Divali wordt dus het licht gevierd. Hindoes doen dit, omdat ze geloven dat er kwaad in de duisternis zit. Door deze lampjes proberen ze het kwaad te verjagen. Het feest ontstond oorspronkelijk als een oogstfeest in India, waarbij de goden werden bedankt voor de succesvolle oogst van het afgelopen jaar.

Divali (lichtjesfeest)

Later ontstond het verhaal van de terugkomst van god Rana, die op deze dag terugkeerde naar zijn stad Ayodhya. Hij ging eerder op reis om een duivel te vermoorden, en werd bij zijn terugkomst als held onthaald. Dit ging gepaard met vele lampjes, en hij werd gekroond tot koning. Dit is de voornaamste reden waarom lampjes nu nog zo’n grote rol spelen tijdens Divali en waarom het ook wel het lichtjesfeest wordt genoemd.

Divali feestdag en viering

Tijdens Divali staan de huizen van hindoes vol met lampjes. Dit kunnen traditionele kaarsen of boterlampen zijn, maar tegenwoordig wordt er ook vaak gebruik gemaakt van kerstlampjes en andere slingers. In de week voorafgaand aan Divali wordt er grondig schoongemaakt in huis. Dit is ook weer een manier om het kwaad te verdrijven. Vervolgens wordt het huis helemaal vol gezet met lichtjes en bloemen, en is het tijd om grote groepen familie en vrienden uit te nodigen.

De nachten tijdens Divali zijn lang, en gaan gepaard met enorm veel lekkernijen. Vooral zoet eten is dan populair, en dit wordt gezamenlijk onder de lampjes gegeten. Divali kent nog meer rituelen als het om eten gaat, want veel hindoes onthouden zich in de week ervoor van alcohol en vlees. Ook dit is weer een manier om het kwaad te verdrijven. Sowieso zul je, ook buiten Divali om, weinig hindoes vinden die regelmatig een stukje vlees eten. Hoewel het geen officiële regel is binnen het geloof, kiezen veel hindoes ervoor om een vegetarisch dieet na te streven. Dit omdat ze alles dat leeft als heilig beschouwen, en het eten van dode dieren als iets onrein zien. Wel geldt er een duidelijke regel over het eten van rundvlees in het hindoeïsme: dit is absoluut verboden. De koe wordt namelijk als een heilig dier gezien.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.