Vandaag: vrijdag 19 april 2024, Week 16

Hanuman Jayanti is een hindoeïstische feestdag, die meestal in eind april van de Gregoriaanse kalender valt. In de kalender van hindoes valt dit op de eerste dag van de volle maan in de maand Chaitra.

Wanneer Hanuman Jayanti?

Hanuman Jayanti Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Hanuman Jayanti 2024 dinsdag 23 april 2024 17 4 dagen
Hanuman Jayanti 2025 zaterdag 12 april 2025 15 358 dagen
Hanuman Jayanti 2026 woensdag 1 april 2026 14 712 dagen
Hanuman Jayanti  2027 dinsdag 20 april 2027 16 1096 dagen
Hanuman Jayanti 2028 zondag 9 april 2028 14 1451 dagen
Hanuman Jayanti 2029 zaterdag 28 april 2029 17 1835 dagen
Hanuman Jayanti 2030 woensdag 17 april 2030 16 2189 dagen

Op deze dag wordt de god Hanuman geëerd, de god van devotie, wijsheid, kracht, moed en zelfdiscipline. Deze god wordt binnen het hindoeïsme vooral bewonderd omdat hij extreem toegewijd is aan god Rami, een van de grootste en bekendste goden binnen het geloof. Hanuman wordt ook wel een bhakta genoemd: dit is een gelovige die zelf nederig is en extreem toegewijd is tot zijn of haar god. Door Hanuman op deze dag te eren, laten hindoes hun eigen toewijding tot de goden zien.

De oorsprong van Hanuman Jayanti

In de Ramayana, een van de belangrijkste boeken van het hindoeïsme, staat een verhaal dat Hanumans toewijding voor god Rami laat zien. Rami’s vrouw, Sita, droeg namelijk altijd een rood poeder in haar kapsel. Dit deed ze omdat dit poeder bepaalde krachten had, waardoor haar man (Rami) langer zou leven. Toen Hanuman hierover hoorde, besloot hij zijn volledige lichaam in te smeren met hetzelfde poeder, in de hoop zo Rami een oneindig leven te bieden.

Hanuman Jayanti

Deze toewijding aan de goden wordt door veel hindoes nagestreefd, omdat een nauwe band met god het ultieme leven zou betekenen. Hindoes zien deze devotie als een zegening, en een manier om het leven makkelijker en draaglijker te maken. Daarnaast staat Hanuman voor hen symbool als beschermer tegen het kwaad. Ook jaagt hij demonen en kwade geesten weg.

De datum waarop Hanuman Jayanti jaarlijks wordt gevierd, heeft alles te maken met Hanuman zelf: het is namelijk zijn geboortedag.

Hanuman Jayanti viering en rituelen

Hanuman Jayanti is een feestdag die vooral in grote delen van India en Nepal veel aanhangers kent. In deze landen vinden er vieringen plaats, die gepaard gaan met speciale rituelen. Deze vieringen beginnen meestal rond zonsopkomst, omdat Hanuman volgens het verhaal geboren werd terwijl de zon opkwam.

Tijdens Hanuman Jayanti vindt er een speciale dienst in veel hindoeïstische tempels plaats. Hindoes komen hier dan in grote groepen samen om te bidden en zingen, en om Hanuman te eren. Er worden tijdens deze dienst speciale liederen gezongen en verhalen voorgelezen waarin Hanuman centraal staat. Na afloop van de dienst wordt een vlag waarop hij staat afgebeeld aan een bamboestok buiten de tempel gehangen.

Hindoes die op deze feestdag naar de tempel komen om te bidden en om Hanuman te eren, krijgen vaak ook wat terug van de dienstleider. Dit kan heilig water zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een zoete lekkernij zoals kokosnoot of een snoepje zijn. In andere tempels worden er ook bloemen uitgedeeld.

Zoals bij vrijwel iedere hindoeïstische feestdag het geval is, zijn er ook hindoes die ervoor kiezen om op deze dag te vasten. Dit doen ze om tot bezinning te komen, en om de goden te eren voor de goede dingen in hun leven. Vasten kan door bijvoorbeeld een hele dag niet te eten, of door juist alleen ‘slecht’ eten zoals vlees en alcohol een dag te laten staan. Ook zijn er hindoes die vasten door moderne dingen zoals technologie een dag niet te gebruiken.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.