Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17

Maha Shivaratri wordt ook wel eens de Grote Nacht van Shiva genoemd. En die naam zegt het eigenlijk al: tijdens deze feestdag wordt de hindoeïstische god Shiva geëerd. Het is een feestdag die door bijna alle hindoes wordt gevierd, maar zoals dat bij iedere feestdag gaat viert de ene hindoe het uitbundiger dan de ander. Maha Shivaratri vindt plaats op de dertiende of veertiende dag na de volle maan, in de maand Phalguna van de hindoekalender.

Wanneer Maha Shivaratri ?

Maha Shivaratri Dag Datum Weeknummer Dagen te gaan
Maha Shivaratri 2024 vrijdag 8 maart 2024 10
Maha Shivaratri 2025 dinsdag 25 februari 2025 9 305 dagen
Maha Shivaratri 2026 zondag 15 februari 2026 7 660 dagen
Maha Shivaratri 2027 zaterdag 6 maart 2027 9 1044 dagen
Maha Shivaratri 2028 woensdag 23 februari 2028 8 1398 dagen
Maha Shivaratri 2029 zondag 11 februari 2029 6 1752 dagen
Maha Shivaratri 2030 zaterdag 2 maart 2030 9 2136 dagen
Maha Shivaratri 2031 woensdag 19 februari 2031 8 2490 dagen

In de Gregoriaanse kalender, zoals wij ‘m kennen, betekent dit dat het feest ergens in februari of maart plaatsvindt. Het is een feestdag die vooral in veel Aziatische landen groots gevierd wordt, maar ook hindoes in het westen vinden manieren om hun god te eren.

Maha Shivaratri festival en viering

Hindoes die deze dag vieren kiezen er vaak voor om tijdens Maha Shivaratri te vasten. Vasten is een bekend begrip binnen het geloof, dat draait om bezinning en dankbaarheid. In de nacht van het feest vindt er een dienst plaats bij een hindoetempel, waarbij gelovigen bidden rondom een beeld van hun god Shiva.

Vooral in India en Nepal vinden er tijdens Maha Shivaratri grote festivals plaats, waarbij sadhoes (goede personen binnen het hindoeïsme) centraal staan. Dit zijn mensen die zich volledig toewijden tot het geloof, en door middel van meditatie op zoek zijn naar een spirituele bevrijding. Tijdens de feestdag trekken zij kleurrijke gewaden aan, en verzamelen ze zich in de buurt van tempels. Andere hindoes maken dan graag een praatje met de sadhoes, om inspiratie op te doen voor hun eigen geloofsovertuiging. Voor toeristen die tijdens Maha Shivaratri in Japan of Nepal zijn, zijn de sadhoes vaak een opvallende verschijning. Doordat sadhoes niet geloven in bezittingen, doen ze vaak niet mee aan het werkleven zoals wij dat kennen. Hierom poseren ze maar wat graag voor een foto voor toeristen, in ruil voor wat kleingeld. Op deze manier voorzien ze zichzelf van voedsel en onderdak.

Maha Shivaratri

Tijdens het bezoek aan de tempels bieden veel hindoes ook een offer aan de god Shiva en zijn vrouw Parvati. Voor het beeld van de twee in de tempel worden deze offers neergelegd. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan kokosnoten, fruit en ander voedsel. Een offer dat op deze dag extra veel geluk zou brengen is een bilvablad, dat afkomstig is van een vrij zeldzame boom die in delen van Azië staat.

Maha Shivaratri wensen

Op Maha Shivaratri spreken hindoes ook wensen naar elkaar uit. Ze wensen elkaar dan bijvoorbeeld een lang en gelukkig leven, gevuld met goede daden voor anderen. Goede daden plegen is in het hindoeïsme namelijk erg belangrijk: hindoes geloven dat ze hier dan ook iets goeds voor terug krijgen. Dit begrip wordt ook wel karma genoemd. Ook wensen veel hindoes elkaar op deze dag het gezelschap van de god Shiva toe: ‘May the blessings of Lord Shiva be with you.’ 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.