Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
aidsdag 2020

Wereldaidsdag is een internationale dag die gehouden word zodat mensen bewust worden omtrent aids. Wereldaidsdag werd in augustus 1987 bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genéve in Zwitserland.

Geschiedenis

Bunn en Netter legden hun idee voor aan Dr. Jonathan Mann, directeur van het Global Programme on AIDS. Het concept werd goedgekeurd en op 1 december 1998 vond de eerste Wereldaidsdag plaats. Het doel van Wereldaidsdag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Wereldwijd vinden er vele initiatieven plaats zoals evenementen, congressen en acties. In Nederland organiseert de non-profitorganisatie Aidsfonds wat voorheen Aids Fonds en STOP AIDS NOW! Heette. Wereld aids dag met onder andere een congres en een campagne. In België vraagt Sensoa aandacht voor de aidsbestrijding. 

Wereld Aids Dag in 2020

Wereldaidsdag 2020 ziet er door corona anders uit dan normaal, maar gelukkig is er evengoed veel te doen. De coronacrisis heeft zo’n grote impact op de aidsbestrijding, daarom vragen ze er extra aandacht voor. De combinatie van Hiv en corona is levengevaarlijk. Daarom een grote campagne met leuke, interessante livestreams en prachtige optredens. Ook jij kunt mee doen vanaf thuis. Een van die dingen is een rood lintje dragen. Het rode lintje is het symbool voor solidariteit met mensen met hiv wereldwijd. Speld op Wereldaidsdag, dinsdag 1 december een lintje om te laten zien dat je hen steunt.

Activiteiten

Zaterdag 28 november om 11 uur tot 15 uur is de jaarlijkse informatiebijeenkomst over leven met hiv. Dit jaar word dit gehouden vanuit Carré je huiskamer in via een gratis livestream. Deze livestream bevat onder andere een optreden van Jeangu Macrooy, is mede samengesteld en gepresentreerd door Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen. Ook is er zaterdag 28 november om 21:00 uur het benefietfeest voor Aidsfonds. Het is nu niet in een concertzaal maar digitaal. Er komen allemaal grote artiesten zoals MEROL, Sven Ratzke, Sederginne en nog veel meer!

Dinsdag 1 december om 16:00 uur organiseren TikTok en Aidsfonds een livestream genaamd Let’s Talk HIV. In deze livestream gat Robbert Rodenburg praten met Anne. Anne heeft sinds haar 16e hiv. Ook kun je tijdens de livestream vragen insturen via de chat.

Ook word Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks gehouden op 1 december. Tijdens dit online congres komen soa- en hiv-professionals bij elkaar om onder andere te spreken over de ambitie om in Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties te komen. Hier wordt behandeld hoe het daar mee staat en hoe je als professional kan inspelen op veranderend seksueel gedrag in coronatijd.

Woensdag 2 december om 12:00 organiseert Elsevier Pride samen met Aidsfonds een seminar over stigma rond hiv.

Op 16 december staat tv-programma Tijd voor MAX volledig in het teken van de aidsbestrijding. In deze uitzending komen verhalen van mensen die nu door twee epidemieën geraakt worden aan bod.

Bewustwording

Uiteindelijk hopen ze dat mensen meer bewust worden wat de invloed kan zijn en dat mensen er ook op gaan letten. Steun jij de mensen die deze vreselijke tijd nog erger ervaren? Spelt dan 1 december een rood lintje! 

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.