Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16

November is de elfde maand volgens de gregoriaanse kalender. Daarmee is november de één na laatste maand van het jaar. De maand november duurt in totaal 30 dagen. De mensen die in begin November geboren zijn hebben het sterrenbeeld van een schorpioen. Vanaf 22 november is het sterrenbeeld van de jarigen een boogschutter.

Novem

November heeft zijn naam te danken aan het Latijnse woord “novem”, wat negen betekend. Oorspronkelijk was november namelijk de negende maand. Vroeger startte het jaar met maart. Januari en februari werden gezien als nutteloze wintermaanden en waren toen nog geen onderdeel van de kalender. Nadat deze twee maanden wel werden toegevoegd aan de kalender is de naam van deze elfde maand gelijk gebleven.

De bijnamen van november hebben te maken met het jachtseizoen. De maand wordt namelijk ook wel ‘slachtmaand’, ‘jachtmaand’ of ‘bloedmaand’ genoemd. Vroeger werden er in November namelijk veel dieren geslacht om deze dieren vervolgens in de maanden daarop op te eten. Op die manier probeerden de mensen de winter te overleven.

Movember


November staat in Nederland bekend als de maand waarin de mannen hun snor laten staan. Sommige mannen scheren ook hun baard niet af. Deze actie is in 2003 het leven in geroepen om aandacht te vragen voor soorten kanker die alleen bij mannen voorkomen. Er wordt tijdens deze actie extra aandacht geschonken aan (de strijd tegen) prostaatkanker en teelbalkanker. De naam van de movemberactie is afkomstig van een samentrekking tussen het Engelse woord ‘moustache’ (wat snor betekend) en van de naam van de maand november.

Movember in November

Winterdepressie


November is de maand waarin echt te merken is dat het langzaam maar zeker winter aan het worden is. De dagen worden merkbaar korter. Het is stukken kouder en de bomen hebben geen kleur meer. Veel dieren beginnen met hun winterslaap in deze maand. Door het gebrek aan daglicht ervaren sommige mensen iets dat onder de noemer ‘winterdepressie’ valt. Dit terwijl er ook een hoop mensen zijn die deze wintermaand als zeer prettig ervaren. Volgens wetenschappers kan een winterdepressie worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Deze vitamine wordt alleen aangemaakt wanneer iemand in de zon zit. Doordat de zon minder schijnt in de wintermaanden, maken mensen minder vitamine D aan waardoor ze (hoogstwaarschijnlijk) last krijgen van een zogenaamde winterdepressie.

Sint maarten

Op 11 november gaan kinderen ’s avonds massaal de straten om liedjes te zingen en snoep te verzamelen. Dit doen ze vaak met zelfgemaakte lampionnen. De kinderen lopen langs de deuren en zingen de leukste liedjes over Sint Maarten. Dit doen ze in de hoop om allerlei verschillende lekkernijen op te halen. Op deze avond herdenken we Sint Martinus die zijn rode mantel aan de armen gaf om ook hun een warme winter te bezorgen.

Thanksgiving

In de Verenigde Staten wordt er op de vierde donderdag in november ‘Thanksgiving’ gevierd. Op die dag bedanken de mensen God voor de goede oogsten en de mooie momenten van het afgelopen jaar. Hele families komen op deze dag bij elkaar om de lekkerste en meest uitgebreide maaltijden te eten. Thanksgiving staat in Nederland onder bepaalde christelijke kringen ook wel bekend als ‘Dankdag’.

Thanksgiving in November

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.