Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20

De tweede februari van 2020, ook wel 02-02-2020 was een palindroomdag. Deze palindroomdag is de enige palindroomdag die je ooit zult maken. Een palindroomdag komt namelijk grofweg een keer in de honderd jaar voor! Een palindroomdag is een dag waarop de cijfers datum omgekeerd precies hetzelfde datum aanduiden.  

Wat is een palindroom

Een palindroom is een reeks getallen of een reeks letters (een woord) dat exact hetzelfde is als je het van achter naar voren leest. Het woord ‘palindroom’ stamt af van het Griekse ‘palin’ (opnieuw) en ‘dromos’ (doorlopen). Bekende palindromen zijn lepel, radar, redder en racecar. Maar er zijn ook complete zinnen die palindroom zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘Koos u de garage dus ook?’ of ‘ Pa, al ski jij, ik slaap’. Ook namen kunnen palindroom zijn, denk hierbij aan Anna, Elle en Otto. 

Wereldwijd bijzonder

Wat zou bijzonder is aan zondag 2 februari 2020 is dat waar ter wereld de datum ook maar gelezen wordt, deze hetzelfde is. In sommige landen heeft men het gebruik om eerst de maand en dan de dag in de datumnotering neer te zetten. Dit in tegenstelling tot de datumnotering in Nederland, waarbij het gebruikelijk is om te start met de dag, dan de maand en dan het jaartal. 

Eens in de duizend jaar

Een palindroomdag is eveneens bijzonder omdat iemand maar één palindroomdag in zijn leven zal meemaken. De laatste palindroomdag was op 11 november in het jaar 1111  (11-11-1111), maar liefst 909 jaar geleden! Op die dag stond men echter niet stil bij dit bijzondere fenomeen, omdat men toen nog niet een kalendersysteem hanteerden zoals wij vandaag de dag doen. Waar men vooral bij stilstond (in Europa) was de kroning van Henry I, de vierde zoon van Willem de Veroveraar. 

De eerstvolgende wereldwijde palindroomdag zal plaatsvinden op 12 december 2021, ofwel 12-12-2021. De daaropvolgende zal maar liefst nog 1010 jaar duren. Het is dan 3 maart 3030, ofwel 03-03-3030. Die daarna zal nog eens 1010 jaar duren. De wereldwijde palindroomdag zal in die periode op 04-04-4040 vallen. 

Volgende palindroomdag in Nederland

De eerstvolgende palindroomdag in Nederland zal plaatsvinden op 12 februari 2021. Dit is echter geen wereldwijde palindroomdatum, omdat in sommige landen de datering met het maandcijfer begint. Deze datum is dan ook erg gewild voor stellen die zich willen verloven dan wel trouwen. Dit is vooral merkbaar bij gemeentes en trouwlocaties, die de grote vraag voor die datum nauwelijks aankunnen. 

Het getal 33

Wat deze palindroomdag nog extra bijzonder maakt is dat 2 februari 2020 de 33e dag van het jaar is, terwijl op die dag het jaar nog precies 333 dagen te gaan heeft. Doordat deze datum zo speciaal is zijn veel stellen op deze datum getrouwd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze datum een van de langste wachttijden ooit heeft gehad. Veel mensen geloven dat wegens deze bijzondere cijfers deze datum geluk brengt. Zo trouwden koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 02-02-2002. 

Geboortes

Ook kinderen die geboren zijn op deze datum zijn extra in het zonnetje gezet. In de media werd veel aandacht besteed aan verhalen van ouders waarvan hun kinderen op 2 februari 2020 geboren zijn. Natuurlijk waren tweelingen die op deze datum geboren zijn extra bijzonder, omdat het de geboorte van 2 kinderen op 2 februari 2020 betreft.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.