Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
de dag van corruptie

Bij corruptie denk je misschien niet direct aan Nederland, maar in de werkelijk komt corruptie overal voor. Niet alleen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven. Omkoping bij bijvoorbeeld voetbal wedstrijden. Omkoping is een vorm corruptie wat het meeste voorkomt. Om dit tegen te gaan zijn er regels bedacht. 9 december is de datum waarop internationale dag tegen corruptie gehouden wordt.

Waarom een internationale dag tegen corruptie?

Ieder jaar vieren de Verenigde Naties op 9 december de Internationale Dag tegen Corruptie. Corruptie betekent het misbruiken van macht., bijvoorbeeld een gunst verlenen voor smeergeld. In Nederland komt het eigenlijk niet voor maar in landen zoals Afrika of Azië komt het wel voor. De regering is daar zo corrupt en is oneerlijk, maar gunstig voor criminelen. Dit zijn dus genoeg redenen om een Anti-Corruptie dag uit te roepen. Uiteraard is dit al gedaan door de VN die bij dit soort onderwerpen altijd een dag uitroepen. Op internet is er genoeg over de internationale dag tegen corruptie te vinden en op de officiële website van de VN kan er alles over vinden. Hopelijk is deze website niet corrupt.

De impact op de Surinaamse economie.

Suriname is in de ban van corruptie, corruptie schandalen teisteren het land continu. Ook de samenleving is betrekken van corruptie. Het is bewezen dat corruptie een zeer nadelige invloed heeft op de economie van Suriname. Zo geeft UND

aan dat in Afrika alleen jaarlijks rond de $148 miljard USD verloren gaat aan corruptie en dat is jaarlijks ongeveer $1 triljoen USD.

Voorbeelden van corruptie

Mensen zeggen vaak wel dat alles allemaal corrupt is maar wat voor vormen van corruptie bestaan er eigenlijk?

Steekpenningen / smeergeld

Bij steekpenningen en smeergeld gaat het vaak om verborgen transacties om zaken gedaan te krijgen.

Kick back

Kick back is een soort smeergeld dat wordt betaald aan invloedrijke personen binnen een organisatie of een bedrijf in ruil voor een voordeel. Denk bijvoorbeeld dat een voetbal club een scheidsrechter betaald om hun club een voordeel te geven denk bijvoorbeeld aan een strafschop.  Over het algemeen wordt de vergoeding voorafgaande aan de deal overeengekomen. Het verschil met gewone omkoping is dat de vergoeding niet alleen naar de omgekochte persoon gaat maar vaak zowel naar de omkoper.

Faciliterende betalingen

Dit zijn betalingen aan ambtenaren om bijvoorbeeld een soepele afhankelijk te krijgen. Dit is ook strafbaar maar toch gebeurd het.

Afpersing en verduistering

Ook verduistering en afpersing is een vorm van corruptie. Bij verduisteren gaat het om het stelen van goederen van een organisatie. Bij afpersing komt intimidatie, bedreiging of geld kijken. Vaak gebeurd dit in de drugswereld. Als mensen zover er in zitten wordt je bedreigd en moet je geld geven aan criminelen en als je dat niet doet gaan ze over op geweld.

Al deze vormen van corruptie zijn strafbaar en daar gaat het op deze dag om. Dit mag niemand overkomen en daar pleiten ze voor. Corruptie hoort niet op deze wereld.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.