Vandaag: donderdag 19 september 2024, Week 38

December is de twaalfde en daarmee de laatste maand van de gregoriaanse kalender. De maand bestaat uit 31 dagen. Er zijn veel verschillende feesten die plaatsvinden in de maand december zoals Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

December

December dankt zijn naam aan het Latijnse woord ‘decem’. Dit woord verwijst naar de tiende maand. Vroeger begon de kalender namelijk met maart, waardoor december de 10e maand van het jaar was. Nadat ook januari en februari toegevoegd werden aan de kalender, werd december de twaalfde maand van het jaar. Ondanks dat ‘decem’ niet meer de tiende maand van de kalender was, bleef december toch december heten.

Feestmaand

December heeft ook verschillende bijnamen. Door de vele feestdagen noemen we in Nederland deze maand ook wel de ‘feestmaand’ van het jaar. Dit is een informele benaming. Wat wel bestaande benamingen zijn voor de laatste maand van het jaar zijn ‘wintermaand’, ‘kerstmaand’ en ‘donkere maand’. De maand wordt kerstmaand genoemd, omdat de kerstdagen plaatsvinden in deze maand. Het grootste gedeelte van de maand december staat dan ook in het teken van Kerst. Wintermaand heeft de maand te danken aan de beginnende winter. In deze beginnende winter zijn de dagen het kortst, daarom heet deze maand ook wel ‘donkere maand’.

Kerst op 25 en 26 december

De winter

December is de maand waarin de winter officieel begint. Volgens de meteorologische kalender start de winter op 1 december. De astronomische winter begint officieel op de kortste dag van het jaar. De kortste dag van het jaar wordt ook wel ‘midwinter’ genoemd, omdat de zon dan aan het laagst van de hemel staat. De midwinter vindt meestal op 21 december plaats. Na deze kortste dag worden de dagen langzaam weer langer en de nachten korter. De winter begint, buiten wordt het kouder.

De feesten

Het eerste feest dat plaatsvindt in december in Nederland is Sinterklaas. In het begin van december zitten kinderen vol spanning te wachten op Sinterklaas en zijn pieten. Sinterklaas is een goedheilig man die kinderen jaarlijks verwend met de mooiste cadeaus. Net als in veel andere katholieke landen vieren we in Nederland het sinterklaasfeest op 5 december. Op deze dag zitten families gezellig bij elkaar en geven ze elkaar cadeaus. Ook worden en surprises gemaakt met bijpassende gedichten.

Sinterklaas op 5 december

Kerst

Op 24 december is het de vooravond van Kerst. Deze avond wordt ook wel kerstavond genoemd. De dagen erna worden de Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag gevierd. Tijdens de kerstdagen zijn de straten en de huiskamers versierd met sfeervolle verlichting. Ook hebben veel huishoudens een kerstboom in huis staan. Traditiegetrouw komen daar kerstcadeautjes onder te liggen. Families komen bij elkaar om samen het kerstfeest te vieren en lekker te eten.

Oudejaarsdag

Op 31 december is het één groot feest over de hele wereld. Het is de laatste dag van het jaar en dit wordt wereldwijd uitbundig gevierd. Familie en vrienden komen bij elkaar om het jaar feestelijk af te sluiten en om het nieuwe jaar goed te beginnen. In Nederland worden er traditiegetrouw oliebollen en appelflappen gebakken en gegeten. Om 00.00 uur begint het nieuwe jaar. Er wordt vuurwerk afgestoken. In de lucht zijn verschillende kleuren te zien en knallen te horen. Mensen wensen elkaar de beste wensen toe voor het aankomende jaar.

Vuurwerk tijdens oud en nieuw

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.