Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Dag van het bier

Is er een dag om te vieren dat er bier is? Elke dag, denk je misschien. Maar op de eerste vrijdag van augustus mag je extra stilstaan bij het gele goud, alle varianten en smaken ervan. Dit jaar is dat op 7 augustus. Wat is het verschil tussen bier en pils? En wat is jouw favoriete smaak? Tijd om bewust na te denken over bier!

Bierdag

In 2007 werd in Santa Cruz (Californië) 5 augustus uitgeroepen tot bierdag. Vanaf die tijd werd dit feest in Amerika gevierd op 5 augustus. Later omarmden ook landen buiten Amerika dit vrolijke feest. Niet zo gek, want bier is bij uitstek een drankje dat gevierd moet worden! Uiteindelijk werd besloten om de dag om het bier te vieren te verplaatsen naar de eerste vrijdag van augustus. Dit jaar valt die dag op 7 augustus. Leuk weetje: in Berlijn is er in het eerste weekend van augustus altijd een groot bierfestival. Het bier heeft de aandacht!

Vier het bier

Wat doe je op de internationale dag van het bier? Het is simpel: vier het bier. Sta stil bij degenen die het maken, degenen die het serveren of degenen die het leveren. Het is fijn dat we na een paar maanden lockdown weer een biertje kunnen drinken in het café. Tijd om je steun te betuigen. Nog een manier om het bier te vieren is door het gewoon te drinken, samen met je vrienden. Samen genieten!

Geboorte van bier

Bier is zo oud als de mens. Al in Sumerische spijkerschriften valt een symbool voor bier te ontdekken. Dat bier was redelijk primitief: brood werd verkruimeld in water, wat vervolgens ging gisten. De Egyptenaren kenden bier, de Romeinen en ook in de Middeleeuwen werd er heel wat bier gebrouwen. Het leek niet op het bier zoals we het nu kennen, maar we noemen het nog steeds bier.

Pils of bier

Vaak gebruiken we de termen pils en bier door elkaar. Hoe zit het? Pils is officieel een soort bier dat is vernoemd naar een stad in Tsjechië: Pilsen. Het verhaal gaat dat de mensen niet tevreden waren over de kwaliteit van het bier en daarom een eigen bier gingen maken. Uit die manier van brouwen ontstond het pilsener bier. Pils is officieel een specifiek soort bier. Kortom: pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Snap je?

Zoveel mensen zoveel bieren

Als je van bier houdt, kun je last hebben van keuzestress. Het aanbod is namelijk enorm. De afgelopen jaren zijn de speciaalbieren in opkomst geweest. De ene kleine brouwerij na de andere heeft een eigen bier op de markt gebracht. En dat maakt het proeven en proberen natuurlijk erg interessant. Er is altijd een smaak die het beste bij jou past.

Outside the bier-box

Hoe wilde jij de dag van het bier vieren? Waarom zou je niet eens een echte bierproeverij houden? Je zult ervaren dat bier er is in alle soorten en maten. Waarschijnlijk zul je de lekkerste bieren ontdekken die je nog nooit hebt geproefd. Dus denk eens een dag outside the bier-box!

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.