Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Wie Oktoberfest hoort, denkt natuurlijk direct aan Duitsland, specifiek de stad München. Oktoberfest is het grootste volksfeest ter wereld. De populariteit is niet beperkt gebleven tot München en Duitsland alleen. In het recente verleden zijn feestdagen uit het buitenland over komen waaien naar Nederland en zijn deze steeds populairder geworden. Een goed voorbeeld hiervan is het Amerikaanse Halloween. Een decennium terug deed vrijwel nog niemand in Nederland aan Halloween, maar de laatste jaren wint deze feestdag sterk aan populariteit. Hetzelfde is aan het gebeuren met Oktoberfest.

Oktoberfest is een volksfeest dat in het teken staat van bier. Daarom wordt het ook wel het grootste bierfestival ter wereld genoemd. Op de eerste zaterdag na 15 september om 12:00 vindt het startschot voor dit enorme feest plaats. Het is een feest dat pas eindigt op de eerste zondag van oktober. Het duurt gemiddeld 16 tot 18 dagen. In die tijd wordt het Oktoberfest in München door meer dan 5 miljoen mensen bezocht. Door Münchenaren, maar ook door Duitsers vanuit het hele land en talloze toeristen van over de hele wereld.

Oktoberfest

Oktoberfest kent een traditionele opening

Het Oktoberfest vindt elk jaar plaats op een speciaal terrein in het centrum van München. De opening van het festival is een gewichtig moment. Er is sprake van veel traditie om de Beierse cultuur te benadrukken. Ceremonieel wordt het eerste vat bier door de “Oberbürgermeister” aangeslagen, waarna het feest losbarst.

Zelfs mensen die het Oktoberfest nog nooit van dichtbij hebben meegemaakt, zullen het direct herkennen. Dit met name dankzij de traditionele klederdracht, waarbij heren gekleed gaan in traditionele Lederhosen en hoeden en de dames te herkennen zijn aan de traditionele, geblokte jurkjes en vlechten.

Bier, bier, bier!

Ook wanneer het aankomt op het belangrijkste ingrediënt van het Oktoberfest, bier, is er sprake van traditie. Zo wordt het bier traditiegetrouw alleen geschonken in enorme glazen met een inhoud van een liter. Ook wordt er maar een beperkt aantal bieren geschonken. Volgens de regels van het Oktoberfest, mogen alleen de volgende lokaal gebrouwen bieren worden geschonken:

Het centrum van deze traditie is een immense tent, die plaats biedt aan ongeveer 10.000 gasten. Hier omheen staat de “biergarten”, de biertuin met zeer veel losse tentjes en stands. Ook is er muziek. Geheel volgens de traditie is dit Beierse muziek met veel blazers. Ook is er een grote kermis en zijn er rondom het terrein doorlopend feesten in kleinere tenten, alsmede evenementen en concerten.

Steeds wijder verspreid

Er is dus maar één plek waar het echte Oktoberfest plaatsvindt. Desalniettemin zijn er overal in en buiten Duitsland activiteiten, evenementen en festivals in de geest van Oktoberfest rond deze tijd. Het feest heeft wereldwijde bekendheid vergaard en mensen die niet in staat zijn om München te bezoeken, vieren graag hun eigen versie van Oktoberfest.

Oktoberfest bezoeken

Het echte Oktoberfest bezoeken, staat op de “bucketlist” van veel Nederlanders. Dat is echter niet eenvoudig. Je dient er snel bij te zijn, want accommodaties zijn al snel uitverkocht. Bovendien rijzen de prijzen deze tijd van het jaar de pan uit. Daarom kun je er ook voor kiezen om in Nederland het Oktoberfest te vieren of zelf een themafeestje te organiseren.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.