Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Oktoberfest 2024

Het Oktoberfest is een van de meest iconische feesten van Duitsland. Oorspronkelijk uit München, is het Oktoberfest vandaag de dag ook in Nederland te vinden. Het is niet voor niets dat dit feest langzamerhand ook Nederland overneemt. Het staat namelijk in het teken van gezelligheid, muziek, eten en drinken. Met behulp van onze handige Oktoberfest kalender weet je ieder jaar exact wanneer het Oktoberfest weer van start gaat.

Het Oktoberfest

Het Oktoberfest is een feest dat al sinds 1810 wordt gevierd. Op 12 oktober van dat jaar werden Kroonprins Ludewig en Prinses Theresia namelijk aan elkaar gehuwd. Het idee was dat deze mooie dag door iedereen gevierd moest worden. De burgers van München konden tijdens deze dag op het veld voor de stadspoort genieten van de feestelijke sferen. Destijds werd dit gedaan met onder andere optochten, paardenraces en uiteraard veel drinken en eten. Door het grote succes werd het in de jaren erna herhaald. Sinds 1810 is deze traditie standvastig voortgezet. Ondanks dat het een aantal jaar niet gevierd kon worden, door bijvoorbeeld de oorlog, de verspreiding van het coronavirus en ook de uitbraak van cholera, is het ieder jaar weer teruggekeerd. En ook ieder jaar weer was het een groot succes.

De traditionele opening van het feest

Vandaag de dag staat het Oktoberfest voornamelijk in het teken van bier. Dit is ook terug te zien in de traditionele opening van het feest. Het Oktoberfest kan officieel van start gaan wanneer de ‘Oberbürgermeister’ het eerste vat bier aanslaat. Dit is een manier om de Beierse cultuur in ere te houden en uiteraard om op een symbolische manier het feest te starten.

Wat kan je verwachten van het Oktoberfest?

Ben jij benieuwd of het Oktoberfest een activiteit is die jij graag een keer wilt meemaken? Het Oktoberfest staat in het teken van bier. Het hele terrein is gevuld met barretjes die pullen bier tappen. Een pul bier heeft een inhoud van 1 liter bier. Tijdens het Oktoberfest wordt er alleen lokaal bier geschonken in München en zijn er veel eetkramen te vinden met traditionele gerechten. De Bratwurst is bijvoorbeeld een voorbeeld die niet te missen is op het feestterrein. Ook zijn er verschillende tenten te vinden waar er in wordt gefeest. In deze tenten zijn vaak lange tafels te vinden waar iedereen aan zit. In iedere tent is muziek of een vergelijkbare vorm van entertainment te vinden.

De traditie van het verkleden

Soms zegt men wel eens dat het Oktoberfest net op Carnaval of Halloween lijkt. Dit komt omdat iedereen traditioneel verkleed is in lederhosen. De kleding die vandaag de dag wordt gedragen is geïnspireerd op de traditionele kleding van de Beieren. Vooral in München is het echt een must om traditioneel gekleed te gaan. Ondanks dat je vooraf denkt dat je er grappig of gek uitziet, voel je jezelf op het Oktoberfest terrein meer een buitenbeentje wanneer je niet verkleed bent. Zorg dus zeker dat je een leuke lederhosen en een beiers hoedje inslaat voordat je naar het Oktoberfest gaat.

Het Oktoberfest door de wereld heen

Ondanks dat je voor het echte traditionele Oktoberfest in München moet zijn, is het tegenwoordig ook mogelijk om het dichterbij huis te vieren. De grote populariteit rondom het feest heeft ervoor gezorgd dat steeds meer steden in de omgeving van München de tradities overnemen en aanpassen naar hun omgeving. Vandaag de dag is het feest wereldwijd bekend en wordt het ook in veel steden in Nederland groots aangepakt. In Sittard is het bijvoorbeeld een van de grote feesten en ook in veel dorpen worden er Oktoberfest geïnspireerde feesten georganiseerd. Zet in jouw kalender de start van het Oktoberfest zodat jij altijd weet wanneer het seizoen geopend is.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.