Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
oktoberfest in 2020

Een van de populairste bierfeesten in het jaar is het Oktoberfest (oktoberfeest). Dit grote bierfestijn wordt elk jaar gehouden in München, in de maand – je raadt het al – oktober. En niet alleen in München. Bijna elke grote stad organiseert een hommage aan het gele vloeibare goud met een witte kraag. Maar niet dit jaar. Dit jaar is alles anders. Ga je dit jaar het oktoberfeest thuis vieren?

Na 15 september 2024

Traditioneel begint het oktoberfeest elk jaar op de eerste zaterdag na 15 september en het duurt meestal tot de eerste zondag van oktober. Een echt herfstfeest dus! In 2024 staat het bierfeest gepland van 21 september tot en met 6 oktober. Maar zoals de meeste grote evenementen is ook het oktoberfeest geannuleerd vanwege het coronavirus. Dat is natuurlijk een grote teleurstelling voor de trouwe aanhang van het feest. Jaarlijks komen er zo’n 5 miljoen naar München om het feest te vieren. En dan hebben we het niet over al die plekken op aarde waar het feest ook uitbundig gevierd zou worden. Maar wat vieren ze eigenlijk?

Lees ook: Wanneer is het Oktoberfest?

Het eerste oktoberfeest

De eerste keer dat het oktoberfeest gevierd werd, was toen twee Duitse mensen van adel elkaar in 1810 het ja-woord gaven: Theresia van Saksen-Hildburghausen en Lodewijk van Beieren. Vandaar dat het Oktoberfest nog steeds gehouden wordt op het Theresienwiese in München. Op deze historische plek ver van het centrum van München worden grote tenten neergezet, waarin tienduizenden mensen tegelijk een biertje kunnen drinken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Met liters tegelijk

Los van de traditie, draait het natuurlijk om het bier. Nadat het eerste vaatje bier op traditionele wijze geopend is, mag de meute zich aan het bier tegoed doen. De glazen zijn vazen van ongeveer een liter inhoud, maß genaamd. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er tijdens de festiviteiten letterlijk liters bier per persoon geconsumeerd worden.

Lederhosen en Dirndl

Een onmisbaar element van het Oktoberfest is natuurlijk de traditionele kleding: een lederhose voor de mannen en een dirndl voor de vrouwen. Deze kleding komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en verder naar het zuiden, waar deze kleding nog steeds wordt gedragen in sommige streken. Inmiddels zullen de meeste mensen deze klederdracht associëren met het Oktoberfest, met vrolijke mannen en vrouwen die aan lange tafels feest vieren en de ene liter bier na de andere achteroversla

Oktoberfest-virus

Het bekende feest uit München breidde zich al snel uit naar veel steden overal op aarde. Natuurlijk hebben die feesten niet dezelfde traditie en folklore. Maar ook daar staat het bier centraal. In grote tenten, aan lange tafels, in traditionele Duitse bergkleding, met Duitse hoempapamuziek op de achtergrond, doen honderden of duizenden mensen zich tegoed aan het vloeibare gele goud.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.