Vandaag: woensdag 4 oktober 2023, Week 40
` `
` `

September is de negende maand van de gregoriaanse kalender. Deze maand telt 30 dagen en heeft een seizoen overgang. De jarigen in deze maand hebben het sterrenbeeld van een maagd of van de weegschaal.

Septembris

September was vroeger de zevende maand van de kalender. Dat was voordat de eerste twee maanden zoals we die nu kennen toegevoegd werden. Vroeger heette deze “zevende” maand ‘septembris’. Hier in zit het Latijnse woord ‘septem’ verstopt. De betekenis van dit Latijnse woord is zeven, wat staat voor de zevende maand. Na dat januari en februari toe waren gevoegd aan de kalender werd de naam van de maand niet veranderd. Ondanks dat het nu niet meer de zevende maand, maar de negende maand is, noemen we de maand september dus nog steeds september.

Seizoenen

September is een maand waarin er weer een seizoen overgang plaats vind. In deze maand moet de zomer namelijk plaatst maken voor de herfst. De meteorologische herfst begint op 1 september. Astronomisch gezien is het grootste gedeelte van september nog in de zomer. Volgens de astronomische seizoenen eindigt de zomer namelijk rond 20 september. Dat is onder andere te merken aan het weer. De zon schijnt nog wel maar hij verliest wel zijn kracht. Verder verkleuren de bladeren langzaam en vallen ze langzaamaan van de bomen.

Einde zomer

In september moeten de scholieren weer naar school en mogen de volwassenen weer aan het werk. De zomervakantie is dan officieel voorbij. Daarbij is ook de zomer bijna ten einde. De dagen worden weer een stuk korter en de kracht van de zon is een stuk minder sterk. Veel scholieren moeten de eerste week van september alweer naar school. Voor veel mensen in loondienst begint hun werk weer eind augustus. De precieze startdatum is hierin afhankelijk van hoeveel en voor wanneer iemand vakantiedagen heeft opgenomen.

Begin van de herfst

In de negende maand van het jaar begint tevens de herfst. De bladeren beginnen hun mooie, groene kleuren te veranderen in de prachtige herfstkleuren. Met het nazomerse zonnetje komen deze bruine, gele en oranjeachtige kleuren goed tot hun recht. Na verloop van tijd vallen de bladeren van de bomen op de grond. Naast het vallen van de bladeren komen er langzaamaan ook meer typische objecten voor de herfst tevoorschijn zoals paddenstoelen.

Herfst in augustus

Prinsjesdag

In ons koninkrijk vindt er elke derde dinsdag van september een belangrijke gebeurtenis plaats. Het is dan namelijk Prinsjesdag. De koning wordt op deze dag in zijn gouden koets naar de Ridderzaal in Den Haag gereden. Eenmaal daar leest hij de troonrede voor. De troonrede wordt geschreven door de minister-president. In het document staan de belangrijke plannen van de regering voor het aankomende jaar. Nadat de troonrede is voorgelezen door het staatshoofd, wordt het beroemde koffertje overhandigd aan de Tweede Kamer. In het koffertje staat hoeveel geld er beschikbaar is, waar het geld aan besteed moet worden en waar het vandaan komt. Hoewel de inhoud van de troonrede en het koffertje zeer goed worden beschermd, lekt de inhoud van de troonrede en het koffertje elkaar vroegtijdig uit. Over de reden waarom dit gebeurt wordt ieder jaar weer veel gespeculeerd, maar er is nog nooit iets concreet aangetoond.

Prinsjesdag in koets
` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.