Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Wereld lasagne dag

Wie geniet er niet van lasagne? Het is een van de populairste Italiaanse pastagerechten. Toch is lasagne een vreemde eend in de bijt. Wat is lasagne eigenlijk? Wat is de oorsprong? Tijd voor een onderzoekje, want 29 juli is het Lasagnedag!

Lasagne of lasagna?

Laten we maar direct met de verwarrendste vraag beginnen: is het nou lasagne of lasagna? Je hoort namelijk beide versies. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: in het Italiaans is lasagne het meervoud van lasagna. En lasagna is het Italiaanse woord voor één zo’n deeglaagje waar lasagne uit opgebouwd is. Snap je hem? Lasagne is strikt genomen dus een meervoud. Nou ja, ik laat het aan jou over of je vanaf nu lasagne of lasagna gaat zeggen. Het Nederlandse woordenboek VanDale heeft het in elk geval over lasagne. Dan weet je dat ook weer.

Uit de oven

Lasagne is een pastasoort die in de oven bereid wordt. Dat maakt deze pasta anders dan andere pasta’s. De meeste pastasoorten worden natuurlijk gekookt. Lasagne is dus anders, maar dat wil niet zeggen dat deze laagjespasta impopulair is. Het is namelijk een van de populairste pastagerechten die er zijn. Misschien is het ook wel jouw favoriet!

Laagje voor laagje

Je zou kunnen zeggen dat het succes van de lasagne bepaald wordt door wat er tussen de lasagne zit. Snap je? Tussen de lasagne-vellen komt namelijk steeds een laag saus. Welke saus mag je zelf weten. In Italië is de variant met tomaten-vleessaus ragout, bechamelsaus en kaas erg populair. Deze lasagne luistert naar de naam Napoleatana en is vernoemd naar de stad en streek waar ze vandaan komt. Maar natuurlijk mag iedereen zelf weten welke saus je tussen de lasagne-vellen doet.

Een gerecht met geschiedenis

Lasagne is een oud gerecht. Het eerste lasagne-recept dat bekend is, stamt uit begin 14e eeuw. Natuurlijk was het in die tijd niet helemaal hetzelfde als wat we nu kennen, maar in hoofdlijnen komt het aardig overeen. Leuk idee toch, dat mensen al honderden jaren lasagne eten en nog steeds niet uitgekeken zijn op dit pastagerecht?

In alle soorten en maten

Het is bijna onmogelijk om te zeggen dat je geen lasagne lust. Je kunt ze namelijk maken in alle soorten en maten. Wat is jouw favoriete lasagne? Ga jij voor een vegetarische groentelasagne? Of voor een lasagne met zalm en spinazie? Of toch liever voor een traditionele lasagne Bolognese? Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me hoe veel keus en variatie er is. Lekker hoor!

Zelf maken of zelf kopen

Voor de thuiskoks onder ons is het natuurlijk een koud kunstje om zelf een lekkere lasagne te maken. Haal de pastabladen in huis, kies je ingrediënten en bakken maar!

Maar niet iedereen heeft het in de vingers om dit gerecht zelf te bereiden. Niet getreurd: elke supermarkt heeft kant en klare lasagne in de schappen. Als je een authentieke lasagne wilt proeven, kun je het beste naar een echte Italiaan gaan. Misschien is 29 juli een mooi moment om dat te doen. Een ode aan de lasagne.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.