Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Hygienedag

op 28 mei staan we stil bij de persoonlijke hygiëne waar we op dit moment allemaal heel erg mee bezig zijn. Deze hygiëne is altijd al belangrijk, maar vooral nu in met de coronacrisis zijn we veel meer met onze persoonlijke hygiëne bezig.

Soorten hygiëne

Hygiëne is een breed begrip. Het woord zelf is namelijk een verzamelnaam. Hygiëne betekend eigenlijk dat de handelingen die je verricht ervoor zorgen dat mens en dier gezond blijven. Als je de hygiënehandelingen uitvoert houd je de ziekteverwekkers uit je buurt.
Er zijn veel verschillende soorten hygiëne. Elke vorm van hygiëne is even belangrijk voor je gezondheid. Bij hygiëne kun je denken aan je lichamelijke hygiëne, het huishouden, waterzuivering en ga zo maar door. De hygiëne begint al bij de kleine dingetjes. Zoals je handen wassen na een wc bezoek, vuilnis in de prullenbak gooien of het doen van de afwas. Hygiëne in het algemeen gaat dus ook om het schoonhoud van de wereld om je heen.

Zelf verantwoordelijk

28 mei staat in het teken van persoonlijke hygiëne. De hygiëne heeft men zelf in de hand. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de hygiënische situatie van zichzelf. Daarom is het goed om even stil te staan bij dit begrip. Het is belangrijk om men te laten weten waarom de hygiëne zo belangrijk is, voor zichzelf en de rest van omgeving.

Corona en hygiëne

Zeker nu we leven met een virus dat zichzelf snel verspreid, zijn we extra op onze hoede voor de hygiëne. Mensen hebben het besef gekregen dat alles eigenlijk minder schoon is dan dat er gedacht wordt. Dankzij de corona is het duidelijk waarom de hygiëne van ons zelf en de omgeving zo belangrijk is. Doordat de omgeving en jijzelf schoon bent, voorkom je dat ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden.

Handen wassen

De persoonlijke hygiëne (of persoonlijke verzorging) is belangrijk om jezelf gezond te houden. Het begint al bij het slapen gaan. Was je handen en reinig je gezicht voordat je naar bed gaat. Op die manier blijft ook je bed schoon en hygiënisch. Als je opstaat doe je dezelfde routine als de avond ervoor. Het wassen van je handen is sowieso erg belangrijk voor je persoonlijke hygiëne. Je doet alles met je handen en raakt er allerlei dingen mee aan. Ongewassen handen kunnen zorgen voor besmettingen. Zorg er daarom voor dat je meerdere malen per dag je handen was of desinfecteert. Doe dit bijvoorbeeld als je het huis uit bent geweest, als je gaat eten of als je een bezoek hebt gebracht aan het toilet.

Persoonlijke verzorging

Het belangrijkste deel van de persoonlijke hygiëne is het wassen van je handen. Maar naast dir onderdeel zijn er nog vele manieren om jezelf te onderhouden. Zoals de mondhygiëne, poets twee keer per dag je tanden om ze gezond en sterk te houden. Verder zou je je tanden kunnen flossen of spoelen met water, daardoor zullen de slecht ruikende bacteriën verdwijnen. Verder is het belangrijk dat je de rest van je lichaam ook goed blijft reinigen. Dit kan je doen door je te wassen met een washandje of onder de douche te stappen. Daarnaast is het het beste om 2 keer per week je haren te wassen, zodat ook deze lekker schoon blijven.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.