Vandaag: woensdag 14 april 2021, Week 15
De dag van de privacy 2021

Vandaag, 28 januari is het de Dag van de Privacy. De dag is in 2007 in het leven geroepen door de raad van Europa met steun van de Europese Commissie, Gekozen is voor 28 januari de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend.  

Geschiedenis van de dag van de Privacy 

De dag van de privacy is een internationaal evenement dat elk jaar op 28 januari gehouden word.  Het idee achter de Dag van de Privacy is om bekendheid te krijgen om persoonlijke data en privacy te respecteren. Dit evenement is vooral erg bekend in America en Canada omdat daar veel dingen gebeuren rondom privacy en persoonlijke data, denk bijvoorbeeld aan het swatten van mensen en persoonlijke dingen plaatsen over en van mensen op het internet. 

🌟 Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Maken mensen zich echt zorgen? 

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2019 onderzoek gedaan als mensen zich zorgen maakte over hun privacy of persoonlijke gegevens. Uit dat onderzoek is gebleken dat maar liefst 94% zich zorgen maakt over de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens. Een op die drie mensen maakt zich zelfs veel of zeer veel zorgen. Mensen maken zich vooral veel zorgen over misbruik van een kopie van hun identiteitsbewijs, organisaties die hun online zoekgedrag volgen en hen volgen via het wifi-signaal van hun mobiele telefoon. Voorzitter Aleid Wolfsen van de AP zei: “Terecht dat mensen zich bewust worden van het belang van de bescherming van hun privacy. In onze digitale samenleving delen we steeds meer en makkelijker onze persoonsgegevens. Die gegevens bevatten vaak veel gevoelige informatie zoals je gezondheid of je finianciele staat. Daarom is het ook extra belangrijk dat je alles goed beschermt hebt en niet zo maar documenten gaat opsturen want ze zijn zo bij de verkeerde mensen. Dit soort dingen gaat sneller dan je zelf denkt.” 

Moet je datalekken melden? 

In de AVG wet staat dat organisaties verplicht zijn om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens. Lukt dit niet, en vindt er een datalek plaats, dan moet dit gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar wanneer is er nou precies sprake van een datalek? Het verlies van een USB-stick met persoonsgegevens, de diefstal van een laptop met klantengegevens of een e-mail die bij de verkeerde ontvanger terechtkomt, het zijn allemaal voorbeelden van datalekken, als onderneming moet je zelf beoordelen of er echt sprake is van een datalek, en of dit gemeld moet worden bij de AP en de getroffen persoon of personen. Maar dit is niet altijd even makkelijk om te bepalen omdat dit ook invloed kan hebben op het bedrijf. Als het in het nieuws komt dat je bedrijf een datalek heeft gehad kan het erg veel schade aan je bedrijf veroorzaken. Het maakt in dat geval niet uit of het een verloren USB-stick is of dat het hele systeem gehackt is. Deze schade kan ook variëren van weggaande klanten of alleen naam schade. Het is natuurlijk niet leuk als klanten om zulke redenen weg gaan en de kans is ook erg groot dat het bedrijf hier erg lang last van zal hebben.