Vandaag: maandag 26 februari 2024, Week 9

Grote kans dat je weleens van Dikke Dinsdag hebt gehoord, al komt de term Vastenavond je waarschijnlijk bekend voor. Zoals de naam al aangeeft, valt deze feestdag ieder jaar op dinsdag. Traditioneel is dit de laatste dag van het carnaval.

Wanneer vieren we Dikke Dinsdag?

Dikke Dinsdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Dikke Dinsdag 2023 13 februari 2023 maandag 7
Dikke Dinsdag 2024 13 februari 2024 dinsdag 7
Dikke Dinsdag 2025 13 februari 2025 donderdag 7 353 dagen
Dikke Dinsdag 2026 13 februari 2026 vrijdag 7 718 dagen
Dikke Dinsdag 2027 13 februari 2027 zaterdag 6 1083 dagen
Dikke Dinsdag 2028 13 februari 2028 zondag 6 1448 dagen
Dikke Dinsdag 2029 13 februari 2029 dinsdag 7 1814 dagen
Dikke Dinsdag2030 13 februari 2030 woensdag 7 2179 dagen

Binnen de katholieke traditie mogen op deze dag de remmen nog eenmaal helemaal los voor de veertig dagen durende vastenperiode begint. De vastenperiode duurt vervolgens tot aan Pasen. Tegenwoordig kun je grotendeels zelf bepalen hoe je dit vasten invult. Je kunt bijvoorbeeld minder snoepen of vlees eten, maar ook op spreekwoordelijke wijze vasten: minder televisiekijken of sociale media gebruiken. Doel is in ieder geval dat je tijdens de vastenperiode mindert. Hier heb je flink wat discipline voor nodig. Bovendien dien je meer tijd door te brengen met je familie, meer stil te staan bij wat belangrijk is in het leven en na het feestgedruis tot bezieling te komen.

Dikke dinsdag

Daarom vieren we Dikke Dinsdag

Vastenavond doet vermoeden dat het vasten al begonnen is, maar niets is dus minder waar. Als je Dikke Dinsdag op traditionele wijze wilt vieren, heb je zaken als boter, eieren, bloem, vlees en suiker nodig. Wist je dat deze feestdag ook bekendstaat als Mardi Gras in de van oorsprong Franstalige gebieden? In het Engels komt de term Pancake Tuesday nog weleens voorbij. Traditiegetrouw maakten boerenfamilies op deze dag de voorraadkasten leeg. Dat hield in: het gebruiken van meel, eieren en melk – en daar maak je dus weer pannenkoeken van. Carnaval vieren doe je traditiegetrouw tot dinsdagnacht 24.00 uur. Daarna is het feestje voorbij. Klokslag twaalf uur is het carnaval in principe voorbij. Carnaval vieren zit er bij veel mensen (in het zuiden van het land) goed ingebakken, maar het veertig dagen vasten tot aan Pasen wordt nogal eens overgeslagen. Jammer, want voor het één zou het ander moeten worden.

Geen vaste datum

Veel feest- en themadagen vallen op een vaste datum. Carnaval en Pasen zijn uitzonderingen hierop. De data van Carnaval – en dus ook de datum van Dikke Dinsdag – zijn afhankelijk van wanneer Pasen valt. Pasen wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan na de start van de lente gevierd. Dikke Dinsdag is 47 dagen voor Pasen, dus valt altijd 47 dagen eerder.

Carnaval in de middeleeuwen

Carnaval is een eeuwenoud feest, dat in grote delen van de wereld nog altijd wordt gevierd. Het bekendste is natuurlijk het klassieke Venetiaanse carnaval, terwijl het Braziliaanse carnaval het meest extravagante is. Vandaag de dag staat carnaval in Nederland vooral in het teken van bier drinken, verkleden en slechte muziek. In de middeleeuwen was het carnaval een vorm van satire, waarin de onderste klassen van de maatschappij zich even vorsten en prinsen konden wanen. Niet zo gek dat de autoriteiten de uitspattingen op Dikke Dinsdag steeds meer als een bedreiging begonnen te zien en ze zoveel mogelijk aan banden legde. Nog altijd is Vastenavond een dag van excessen. Uiteraard heb je zelf in de hand hoe gek je het maakt. Herken je grenzen. Het feest duurt niet eeuwig: straks moet je weer naar je werk.

⭐️ Tip: Onze inhaakkalender bevat nog veel meer leuke en interessante dagen!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.