Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17
Internationale dag van racisme en discriminatie

De afgelopen jaren is racisme en discriminatie heel erg veel in het nieuws geweest. Er hebben dan ook tientallen campagnes en demonstraties plaatsgevonden om racisme en discriminatie tegen te gaan, maar wat is Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie precies? Dat lees je hier.

Het doel van Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

We zijn allemaal gelijk en hebben allemaal dezelfde rechten. Ongeacht onze etnische achtergrond, nationaliteit, sociale klasse, godsdienst, leeftijd, sekse en nog veel meer. Toch is er nog heel erg veel racisme in de wereld en wordt er gediscrimineerd. Discriminatie zorgt voor ongelijkheid en uitsluiting van mensen en groepen. Het treft zowel mensen die in Nederland zijn geboren, maar ook zeker de mensen die naar Nederland zijn gekomen. Racisme en Discriminatie is dan ook een hele erg groot probleem over de hele wereld en dat moet stoppen. Er wordt tot op de dag van vandaag nog veel racisme en er wordt nog steeds gediscrimineerd.

Wat is het verschil tussen racisme en discriminatie?

Racisme en discriminatie zijn twee termen die nog wel eens door elkaar gehaald worden. De termen zijn aan elkaar gerelateerd, maar betekenen niet hetzelfde ook al denken heel erg veel mensen van wel. Discriminatie is alle ongelijke behandeling van menen op basis van bepaald kenmerken. Bij discriminatie wordt er onterecht onderscheid gemaakt op één of meerdere kenmerken, wat een discriminatiegrond wordt genoemd. Enkele voorbeelden zijn leeftijd, seksuele gerichtheid, religieuze overtuiging, ras en nationaliteit.  Ras is dus een discriminatiegrond. Wat wij hiermee bedoelen als ras zijn huidskleur, nationale achtergrond, etnische achtergrond of afkomst. Je zou dus kunnen zeggen dat discriminatie ene breder begrip is dan racisme.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Discriminatie tijdens solliciteren

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat er onderscheid gemaakt worden tussen een man en een vrouw. De kans is namelijk best groot dat een werkgever liever een man of een vrouw heeft voor een bepaalde functie. Dit is natuurlijk helemaal aan de werkgever, maar het is niet toegestaan om dit te zeggen. Op basis van diverse wetten en regels is het elke werkgever verboden om bij het aannemen van personeel te discrimineren. Zo mag een werkgever in een vacaturetekst in het algemeen geen onderscheid maken op grond van leeftijd of geslacht. Ook als je bijvoorbeeld niet in aanmerking komt voor een functie vanwege het feit dat je zwanger bent. Wanneer er wel onderscheid wordt gemaakt is het mogelijk om hier een melding van te maken. Daarnaast kan je er ook zelf voor kiezen om dit tegen die persoon te zeggen. Echter kiezen heel erg veel mensen hier niet voor omdat je niet weet hoe ze hier op reageren. Je wil namelijk niet in een discussie komen of dat er ruzie ontstaat. Probeer hier daarom altijd goed mee om te gaan en probeer het zo rustig over te brengen mocht je niet willen. Het is namelijk een heel gevoelig onderwerp om over te praten. Helemaal sinds alle gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Behandel elkaar daarom altijd met gesprek en sta elkaar netjes te woord.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.