Vandaag: donderdag 19 september 2024, Week 38
fairtrade

9 mei is de internationale dag van de Fairtrade. Fairtrade is een keurmerk die is gericht op de handel die internationaal plaatsvindt. Het keurmerk richt voornamelijk de aandacht op de duurzame ontwikkelingen in ontwikkelingslanden. Daarbij is de export vanuit die landen naar de westerse landen in het grootste aandachtspunt. 

Het keurmerk 

Fairtrade is een keurmerk, die ontwikkelingslanden helpt in hun ontwikkelingen als het gaat om de handel. Als een product een Fairtrade keurmerk heeft, dan betekend dat dat het product eerlijk is gekocht. De boeren in die landen hebben dus een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten. Je moet het handelsmerk ook niet zien als ontwikkelingshulp. Het merk maakt zich hard voor een eerlijke handel en proberen via dit handelsmerk de handelsmanieren in de wereld te verbeteren. 

Samenwerkingen 

Fairtrade heeft meerdere samenwerkingen lopen. Deze samenwerkingen bestaan vooral uit handelspartners. Deze partners hebben allemaal vrijwillig de keuze gemaakt om zich in te zetten voor de ontwikkelingslanden. Het kunnen allerlei verschillende organisaties zijn. Verder is het belangrijk om te weten dat Fairtrade zelf geen producten koopt. Dit gedeelte geven ze over aan exportorganisaties. Die organisaties geven je de garantie dat deze export en handel eerlijk verloopt. De keurmerken controleren een aantal keer per jaar of deze handel eerlijk blijft gaan.  

Hulp

Doordat Fairtrade zich in zet voor de boeren in de ontwikkelingslanden wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd. Ook zorgen de keurmerken ervoor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun produceten, daardoor worden de lonen van deze mensen hoger. Naast het feit dat de Fairtrade organisaties zorgen voor eerlijke handel en werkgelegenheid, zorgt Fairtrade ook voor andere hulp. De organisaties van Fairtrade bieden hun producenten ook hulp op het gebied van hun leef en woon omstandigheden.  Fairtrade kan de boeren bijvoorbeeld helpen beslissen dat er een betere scholing of huisvesting moet komen. Naast de woonomstandigheden, spelen ook de werkomstandigheden nog een grote rol in het leven van de boeren. Het is belangrijk dat dit allemaal veilig en op een gezonde manier kan gebeuren. In de regels staat dat de boeren geen lange uren mogen werken, ook mag er geen kinderarbeid plaatsvinden als de boer voor een Fairtrade keurmerk produceert. Daarnaast is het belangrijk dat de productie op een milieuvriendelijke manier gebeurd. Want dat is waar Fairtrade voor staat. Duurzaam en eerlijkheid. 

De Nederlandse Fairtrade 

Fairtrade is meer dan 1 keurmerk. Het zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor een eerlijke wereld. Tegenwoordig vertegenwoordigen 30 verschillende landen het Fairtrade keurmerk. Nederland is daarvan eén van de landen. Het Fairtrade keurmerk dat we in Nederland hanteren is de Max Haverlaar. Deze organisatie zet zich vanaf 1988 al in voor de boeren in ontwikkelingslanden. De Nederlandse Fairtrade organisatie is een onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging. De organisatie zorgt voor eerlijke prijzen voor de producten van boeren in ontwikkelingslanden. Maar daarnaast houd de organisatie zich veel bezig om de consument bewust te maken van hun aankopen. Ze proberen de mensen te overtuigen dat ze gemakkelijk een bijdrage kunnen leveren aan de boeren. Op de dag van de Fairtrade wordt extra bij deze boeren en de organisaties stilgestaan. Het blijft belangrijk om de ontwikkelingslanden zelfstandig te laten worden, zodat ze niet meer hun handje op hoeven te houden. 

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.