Vandaag: woensdag 4 december 2024, Week 49
sushi dag

Sinds 2009 is het jaarlijks op 18 juni de internationale dag van de sushi. Deze bijzondere dag is voor de sushiliefhebber een extra rede om sushi te gaan eten. Dat kan thuis maar ook in een restaurant. Zolang er maar genoten kan worden van de lekkerste Japanse gerechtjes.

Het ontstaan

De sushi dag is bedacht door Chris Demay. Chris is een enorme fan van sushi. Daarom maakte hij een sushi-fan-pagina aan op Facebook. De sushi pagina had binnen de kortste keren duizenden volgers. Toen de pagina eenmaal opgezet was, maakte Chris een evenement aan waarop hij aankondigde dat het op 18 juni de dag van de sushi is. Dit evenement trok veel aandacht van miljoenen mensen over de hele wereld. Vanaf dat moment is de dag van de sushi vastgesteld op de 18e dag van juni. De internationale sushi dag hebben we dus allemaal te denken aan een enorme liefhebber van het Japanse eten.

Ingrediënten

Sushi is een gerechtje uit de Japanse keuken. De ingrediënten van dit gerecht kunnen uiteenlopen. Maar er kan wel gezegd worden dat gekookte, afgekoelde rijst het hoofdingrediënt is van de meeste sushi soorten. Naast rijst is zeewier een bekend ingrediënt voor de sushi. Dit zeewier wordt in de sushiwereld ook wel Nori genoemd. Dit ingrediënt is vaak de buitenkant van de sushirol en zorgt er voor dat alle ingrediënten bijeen blijven. De sushi bestaat natuurlijk niet alleen maar uit rijst en zeewier, deze twee ingrediënten zijn vaak gewikkeld rond de andere ingrediënten. De andere ingrediënten van de sushi kunnen enorm verschillen, maar het bestaat vooral uit zeevruchten, groentes of tropisch fruit.

Vis

Hierboven staan allemaal mogelijkheden om de sushirol mee te vullen. Maar van oorsprong is sushi vooral georiënteerd op vis. Door de creativiteit in de keukens worden er tegenwoordig veel verschillende soorten sushi gecreëerd. Toch blijven de rauwe vissoorten veel gebruikt. Zalm en tonijn zijn vissoorten die je veel tegen zult komen in de sushirollen. Ook zeebaars, haring, krab of garnalen zijn vissoorten die gebruikt worden om de sushi mee op te vullen. Het is wel van groot belang dat de rauwe vis goed voor bereid moet worden. Er zijn ook sushistukjes die alleen maar bestaan uit de rauwe vis. Deze stukjes wordt sashimi genoemd. De sashimi bestaat dus alleen maar uit vis en heeft bevat geen extra ingrediënten zoals rijst.

Vlees

Door de creativiteit in de keuken, worden er steeds meer verschillende soorten sushi stukjes gecreëerd. De sushirollen worden ook steeds vaak gevuld met vlees in plaats van vis. Daarom is er voor de vleesliefhebbers ook steeds meer keuze. Bij vlees-sushi moet je denken aan een vulling van gerookte kip, kipfilet, ossenhaas of gerookte ham.

Genieten van het eten

Op de internationale dag van de sushi is er een extra rede om sushi te gaan eten. Er zijn verschillende eetwijzes en restaurants om sushi te eten. Allereerst kan er sushi gegeten worden in restaurants. Hier heb je een menu en kan je van de kaart kiezen welke gerechten je graag zou willen ontvangen. Een leukere manier van sushi eten is in een sushibar. In deze speciale sushi barren zitten de gasten rond een lopende band, op deze band staan verschillende bordjes met sushi. Deze bordjes kunnen van de band gepakt worden op het moment dat de sushi e lekker lijkt. De laatste mogelijkheid is om de sushi thuis te eten. Je zou het kunnen afhalen bij een restaurant maar je zou het ook zelf kunnen maken.

Sinds 2009 is het jaarlijks op 18 juni de internationale dag van de sushi. Deze bijzondere dag is voor de sushiliefhebber een extra rede om sushi te gaan eten. Dat kan thuis maar ook in een restaurant. Zolang er maar genoten kan worden van de lekkerste Japanse gerechtjes.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.