Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

Het zal je, wanneer je een beetje actief bent op social media zoals Facebook en Instagram, vast niet ontgaan zijn vandaag: het is internationale vrouwendag! Een speciale dag om de vrouwen in ons leven eens extra in het zonnetje te zetten. Die éne vrouwelijke collega die altijd voor iedereen klaar staat, je partner of juist je moeder? Dit is het moment om een bloemetje te halen!

De oorsprong van internationale vrouwendag

De internationale vrouwendag, kortweg: vrouwendag, vieren we ieder jaar op 8 maart, dus ook in 2025. Op deze dag staan we actief stil bij de strijdbaarheid en verworven rechten van de vrouw in de vorige eeuw, bijvoorbeeld het vrouwenkiesrecht maar ook in sommige landen het recht om te werken. Tegenwoordig kun je dit koppelen aan thema’s van hedendaags feminisme, zoals gelijkwaardig salaris, vrouwonvriendelijk gedrag en noem zo maar op. Op deze dag staan we stil bij de verschillen, maar ook juist bij de gelijkenissen.

De exacte oorsprong van vrouwendag vinden we in 1908, toen er in New York duizenden vrouwen de straat op gingen om te staken tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, in die tijd een industrie met veel vrouwelijke werknemers. Daarnaast stonden ze op voor een beter loon & een einde aan seksuele intimidatie op een werkvloer, anno 2025 nog steeds een actueel thema.

In 1910 deed de Duitse socialite Clara Zetkin een voorstel tijdens de internationa2le Vrouwenconfentie om 8 maart uit te roepen tot internationale vrouwendag, om stil te staan bij de staking in 1908 en bewustwording voor de thema’s te creëren. Internationaal wordt de dag sinds 1911 gevierd, waar Nederland een jaar later in 1912 aanhaakte.

Internationale vrouwendag in 2025

Inmiddels vieren we het dus al 110 jaar! En in die tijd zijn er veel belangrijke stappen gezet. Het gemiddelde loon van vrouwen is sinds 1977 met 60% gestegen, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws, maar er is nog veel werk aan de winkel. Seksuele intimidatie op de werkvloer is nog steeds aan de orde van de dag, zo blijkt vrijwel dagelijks uit het nieuws met gevallen als The Voice in het achterhoofd, maar ook mishandeling tegen vrouwen blijkt met de arrestatie van Lil Kleine een nog altijd pijnlijk, maar actueel thema.

Al met al hebben we in de afgelopen 110 jaar dus veel weten te bereiken op het gebied van vrouwenrechten, maar ook nog genoeg te doen. Voldoende aanleiding dus om de belangrijke vrouwen in jouw leven vandaag extra in het zonnetje te zetten! Of het nu gaat om collega’s, je vriendin of vrouw of juist je moeder: geef ze een beetje extra liefde vandaag om stil te staan bij deze speciale dag!

Tip: De internationale vrouwendag wordt door veel bedrijven gebruikt als inhaker om stil te staan bij de vrouwen in hun team. Altijd op de hoogte blijven van de laatste inhakers voor jouw social media strategie? Die vindt je in onze inhaakkalender!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.