Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
internationale-vrouwendag

Je hebt er vast wel van gehoord of iets voorbij zien komen. Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag die volledig in het tekenstaat van vrouwen en de rechten van vrouwen. Wij vertellen je alles over deze dag hieronder.

Wat is Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en het vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd. Een jaar later werd het ook voor het eerst in Nederland gevierd.

Internationale Vrouwendag is overal ter wereld een hot item

Het kan bijna niet anders dat je vandaag niks voorbij hebt zien komen wat te maken heeft met Internationale Vrouwendag. Zo heeft Google hun logo veranderd waarbij ze gelijkheid benadrukken. Je hebt vast de hele dag wel dingen voorbij zien komen over deze dag. Er word namelijk veel aandacht aangegeven. Ook op social media zie je veel vrouwelijke content creators een post maken waarbij zij het nog even extra benadrukken dat vandaag een belangrijke dag is maar ook een dag met een belangrijke geschiedenis.

Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Thema Internationale Vrouwendag

Elk jaar wordt er op Internationale Vrouwendag een thema bedacht om positieve uit te stralen. Vrouwen spelen in het thema een belangrijke rol en positief is het sleutelwoord. Samen kunnen wij de verharding in onze maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op al die maatschappelijke problemen die ons op bordje liggen. Maar ook het aansnijden van onderwerpen die specifiek vrouwen betreft zoals het taboe doorbereken van huiselijk geweld, meer vrouwen in de politiek en gelijkwaardige posities behalen voor meisjes en vrouwen in onze maatschappij, de waardering voor diverse culturen die ons land rijk is en ga zo maar door. Niet in problemen denk3n maar in kansen, uitdagingen en mogelijkheden.  Volgens de website van de Internationale Vrouwendag. Lees meer over de betekenis van Internationale Vrouwendag.

Wat is het doel van Internationale Vrouwendag?

Je hebt er vast al eens van gehoord, genderongelijkheid een vorm van discriminatie die op de dag van vandaag nog veel gebruikt word in onze maatschappij. Het belemmert vrouwen om zich te ontplooien en op gelijke voet deel te nemen aan de samenleving. De achterstanden in arbeidsparticipatie en het gebrek aan economische zelfstandigheid raken onder meer aan het recht op adequate levensstandaard. In het geval van geweld tegen vrouwen, is er sprake van een ernstige inbreuk op het recht op lichamelijke en geestelijke integriteit.  Vrouwen worden helaas op de dag van vandaag nog vaak lastig gevallen op straat. Genderongelijkheid heeft voor sommige vrouwen extra veel gevolgen. Dit kan zo zijn als ze ook nog te maken hebben met een andere vorm van discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen met een andere kleur of vrouwen met een beperking. Of vrouwen die zich niet helemaal prettig voelen in hun lichaam. Je zal al snel zeggen dat het niks uitmaakt. Wij zijn het daar ook mee eens maar andere mensen hebben daar een andere mening over en gaan deze mensen dan extra discrimineren of zelf lastig vallen. Dit is toch helemaal nergens voor nodig? Daarom word dit nog extra benadrukt op de Internationale Vrouwendag.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.