Vandaag: vrijdag 19 april 2024, Week 16
wereld pistache dag

Noten- en culinaire liefhebbers kruisen maar beter 26 februari 2022 aan op hun jaarkalender. Die dag vieren we namelijk een klein groen nootje in een schelpje. Je raadt het al, op deze dag is het Wereld Pistache dag.

Pistache: lekkernij uit het Midden-Oosten

Pistachenoten groeien net zoals druiven, in trossen, aan een kleine boom die van nature voorkomt op het Aziatische continent. Je vindt hem in landen als Afghanistan, Pakistan, India en Iran. De populariteit van ‘de vrolijke noot’, zoals de pistachenoot in haar contreien wordt genoemd, kent geen grenzen. Ook in landen als Italië, Griekenland, Turkije, China en de Verenigde Staten worden pistachebomen gekweekt. Pistachenoten zitten in een soort schelpje of dop. Wanneer de noot rijp is, splitst de schelp zich en is de noot klaar om te oogsten. Wist je trouwens dat Chinezen de grootste pistache-eters ter wereld zijn? En gelijk hebben ze want pistachenoten zijn erg lekker. De smaak is vrij uniek, een beetje zoetig, wat nootachtig, met een eerder zachte textuur.

Gezonde pistache

Ben je bewust met gezonde voeding bezig? Dan weet je ongetwijfeld al hoe gezond pistachenoten voor ons zijn. Zo dragen de lekkernijen er bijvoorbeeld toe bij dat ons hart gezond blijft. Ze bevatten namelijk veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten. De vetzuren zijn verantwoordelijk voor het verlagen van zogenaamde slechte cholesterol LDL. De goede HDL-cholesterol stijgt dan weer. Naast een prima levering aan gezonde vetten, bevat de pistachenoot ook veel eiwitten, vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen als kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Voor wie wil afvallen, is de pistachenoot een goede keuze. Van alle noten behoren pistachenoten tot de lijnvriendelijkste soorten. Zo’n 30 nootjes tellen ongeveer 100 calorieën. Bovendien hebben de pistachenoten geneeskrachtige eigenschappen. Zo zou je bij regelmatige consumptie van de nootjes diabetes type 2 kunnen voorkomen. Dankzij de aanwezigheid van vitamine B6 draagt het eten van pistachenoten ook bij tot een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel en geeft het ondersteuning bij vermoeidheid en concentratieproblemen.

Pistache wat vaker op het menu

Heb jij ook een kalender waarop je jouw dagelijks menu vooruit plant? Naar aanleiding van Wereld Pistachenoten dag is het misschien een goed idee om niet enkel op 26 februari pistache op het menu te zetten, maar dit regelmatig eens te doen. Wie even de tijd neemt om via het internet wat recepten met pistache bij elkaar te sprokkelen, vindt ongetwijfeld enkele topideeën voor het ontbijt, de lunch, het diner en uiteraard het dessert.

Hoe eet je pistachenoten?

Pistachenoten eet je rauw, geroosterd, gebrand, gezouten of gezouten. Wil je graag de gezondheidsvoordelen van de pistachenoot optimaal benutten, dan kies je het best voor de rauwe ongezouten versie. Door het roosteren en het branden wordt het aantal voedingsstoffen danig verminderd en teveel zout op je menu is sowieso geen goed idee. Naast de consumptie van de nootjes zijn er tal van populaire producten waar pistaches in verwerkt zijn, denk maar aan heerlijk pistacheroomijs of pistachepasta voor op je boterham of pannenkoek. Laat het smaken!

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.