Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17
Warme truiendag

Warme truiendag is onmisbaar in je jaarkalender. Op 11 februari 2022 trekken alle Nederlanders al voor de 16e keer op rij op dezelfde dag een extra dikke trui aan. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Onder het motto ‘Verwarm jezelf, niet de wereld’

Het idee achter warme truiendag is simpel: als we op één dag in het jaar met z’n allen de verwarming wat lager zetten, doen we op die dag de uitstoot van CO² gigantisch dalen. Om er een cijfer tegenaan te gooien: als heel Nederland één graadje minder stookt, besparen we samen 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO². Indrukwekkend, toch? Samen kunnen we echt een impact hebben en de klimaatopwarming tegenhouden. Dat is het achterliggende doel. Uiteraard is dat ook het doel van heel veel scholen, bedrijven en organisaties, voor wie warme truiendag een erg dankbare dag is in hun inhaakkalender. Zo willen ze hun maatschappelijke visie verspreiden en collega’s, klanten of leveranciers inspireren.

Op naar nuluitstoot met een warme trui

Warme truiendag is een initiatief dat in verschillende landen plaatsvindt. Bij onze buren in België heet het bijvoorbeeld Dikke Truiendag. Bij ons is Klimaatverbond Nederland de initiatiefnemer. Zij hebben natuurlijk een groter doel voor ogen dan één dag per jaar een beetje minder verwarmen. Deze dag is vooral een aanleiding om energiebesparing als thema onder de aandacht te brengen en mensen aan te sporen om zich in te zetten voor energiebesparing. Klimaatverbond Nederland kaart ook enkele vragen aan rond de energiedoelstellingen die vastliggen in de Nederlandse klimaatwet. Volgens die wet heeft Nederland in 2050 enkel nog energievoorzieningen die geen CO² meer uitstoten.

Motiveer je vrienden, buren en collega’s voor warme truiendag

Warme truiendag is bij uitstek een dag om samen te vieren! Motiveer je vrienden, buren en collega’s om die verwarming lager te zetten en zich lekker warm aan te kleden. Samen energie besparen, geeft dubbel zoveel energie! Want wist je dat een op de vijf mensen die deelnemen aan warme truiendag, daarna ook echt bewuster omgaat met energiegebruik? Behalve de verwarming lager draaien, kan je ook zelf een unieke trui breien of je eigen klimaattips delen op sociale media.

Vast staat dat warme truiendag de grootste én leukste klimaatactie van Nederland is. De voorbije jaren deden er niet minder dan 3 miljoen mensen mee. Wist je dat zelfs koning Willem-Alexander zijn warmste trui al uit de kast haalde? Markeer dus ook alle volgende warme truiendagen alvast in je kalender!

De lievelingstrui van Nederlanders

In 2017 ging Klimaatverbond Nederland op zoek naar de ultieme favoriete warme trui van de Nederlanders. Zo verzamelden ze honderden ‘lievelingstruiverhalen’ en gingen ze daarvoor ook de straat op in verschillende steden, zoals Amsterdam, Maastricht, Eindhoven en Utrecht. Opvallend is dat de meeste Nederlanders wel een dikke wintertrui hebben, maar die niet dragen op een gewone school- of werkdag. Daar is het immers veel te warm! Dat is eigenlijk geen goed nieuws, want die constante warme omgeving ontregelt de natuurlijk thermostaat van ons lichaam. Niet alleen het klimaat, maar ook ons lichaam heeft er dus baat bij om af en toe in een koelere ruimte te vertoeven.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Enkele weetjes over Nederlanders en hun lievelingstrui:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.