Vandaag: donderdag 28 maart 2024, Week 13
Annie MG smidt dag

Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Minoes, Abeltje… Wie niet weet door wie deze populaire figuren bedacht zijn, moet zich eigenlijk even achter de oren krabben. We hebben het natuurlijk over Annie M.G. Schmidt. De schrijfster werd op 20 mei 1911 geboren en overleed in 1995. Sinds 1997 is het op 20 mei Annie M.G. Schmidtdag! Een aangezien die datum alweer erg dichtbij komt, staan we alvast even stil bij het leven en de prachtige verhalen van Nederlands bekendste schrijfster.  
 
Annie M.G. Schmidt, schrijfster én dichteres, werd geboren in Zeeland. Haar volledige naam is Anna Maria Geertruida Schmidt. Nu weet je dus ook meteen waar de M.G. in haar naam voor staat ?. Annie is slechts vier jaar oud als ze haar eerste gedichtje schrijft. Dat gaat als volgt:   

Er was eens een hond, 
die zat op z’n kont 
er was eens een kat 
die zat op z’n gat. 

De jeugd van Annie M.G Schmidt kan turbulent genoemd worden. Met haar broer heeft ze helaas geen goede klik, haar vader ziet ze niet veel en haar moeder is erg streng voor het jonge meisje. Gelukkig leert haar moeder haar wel vroeg lezen en schrijven. Tot de Tweede Wereldoorlog werkt Annie als bibliothecaresse. Een baan die haar prima bevalt. Gelukkig voor ons krijgt ze later werk bij de Amsterdamse krant Het Parool. Samen met Fiep Westendorp (ook nu moet er toch zeker een lampje gaan branden ?), maakt ze van 1952 tot 1957 dagelijks verhaaltjes over niemand minder dan Jip en Janneke. Het is het begin van heel veel verhalen, columns, versjes en gedichten!

Hoeveel boeken heeft Annie M.G. Schmidt eigenlijk verkocht?  

Het precieze antwoord op deze vraag moeten we je helaas schuldig blijven. Maar het zijn er miljoenen! Volgens het Jeugdjournaal worden er ieder jaar nog steeds zo’n 100.000 boeken van haar hand verkocht. Indrukwekkend toch?

Ook interessant om te lezen: Boekenweek

Annie M.G. Schmidt in De Canon van Nederland

Wel eens van de Canon van Nederland gehoord? Dit is een lijst van vijftig ‘vensters’ die samen de geschiedenis van Nederland weergeven. De Canon van Nederland biedt een overzicht van “wat iedereen in elk geval zou moeten weten van de geschiedenis en cultuur van Nederland.” De canon werd in 2006 samengesteld in opdracht van de Nederlandse staat en moet richting geven aan het onderwijs in geschiedenis in het basis- en voortgezet onderwijs. In de lijst zijn onder andere de Hunebedden, Willem van Oranje en de Tweede Wereldoorlog te vinden. Maar ook Annie M.G. Schmidt! En wel op plek 45. Bij haar omschrijving staat “Tegendraads in een burgerlijk land” te lezen. En dat is wat ons betreft zeker iets om trots op te zijn.

Wat is het bekendste boek van Annie M.G. Schmidt?

Als er dan echt één boek gekozen moet worden, dan is Pluk van de Petteflet het bekendste boek van Annie M.G. Schmidt. Maar ook Jip en Janneke, Floddertje en Abeltje zijn en blijven erg populair. En wat te denken van kinderversjes als Dikkertje Dap en Het Beertje Pippeloentje? We zijn erg benieuwd wat jouw favoriete boek van Annie M.G. Schmidt is! 

Meer inhakers lees je op onze officiële inhaakkalender.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.