Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17
Meivakantie 2022 - Picknick

We moeten nog even geduld hebben, maar vanaf 30 april* is het weer meivakantie. Voor de geluksvogels onder ons betekent dat een hele week vrij en tijd om weer meer buiten te leven. Ben jij al plannen aan het maken voor de meivakantie? Ga dan ook vooral weer eens ‘ouderwets’ picknicken. Gezellig samenzijn, genieten van (hopelijk) zacht lenteweer en heerlijk eten en drinken.  

Het weer in de meivakantie

De gemiddelde temperatuur in mei in Nederland is 16 graden. En hoewel het ook flink kan regenen in de meivakantie, is dit een prima temperatuur om buiten te zijn. In de maand mei ontwaakt de natuur in ons land. Bloeien, groeien, fladderen en fluiten… De planten en vogels zijn er maar wat druk mee.  

Buiten zijn in de meivakantie, de voordelen

Klinkt goed toch? Het is heerlijk om van deze lentetaferelen te genieten. En, groot voordeel, het is ook nog eens hartstikke gezond. Wist je dat buiten zijn stress verlaagt en je gelukkiger wordt van buitenlucht? Ook krijgt jouw immuunsysteem er een flinke boost van.  

Picknicken in de meivakantie

Kan jij je de picknicks van vroeger nog herinneren? Het geblokte kleed, de rieten mand, allerlei lekkers… Hoe leuk is het om daar in de meivakantie weer eens tijd voor te maken? Dit keer misschien wel met eigen kinderen of bijvoorbeeld met een vriend of vriendin die je al lang niet hebt gesproken. Tijdens een picknick in de natuur, zonder afleiding van eeuwige schermpjes, heb je echt weer even tijd en aandacht voor elkaar.  

Onze top 5 picknick ‘gerechten’ voor in de meivakantie

Wil je jouw picknick in de meivakantie nou echt professioneel aanpakken? Ga dan aan de slag met onderstaande gerechtjes. Ze zijn niet alleen heel lekker, maar zien er ook super mooi uit. En, natuurlijk ook belangrijk, ze zijn zeer geschikt voor in de picknickmand. Leuk op gekleurde bordjes, met fijne kussentjes om op te zitten, misschien zelfs een klein flesjes bubbels erbij? Wij tellen de dagen af!

Pannenkoeken fruitspiesjes

Voor ongeveer 8 pannenkoeken gebruik je 250 gram (spelt)meel, een snufje zout, 1 ei en 500 ml melk. Voeg eventueel wat handjes spinazie of een halve courgette toe. Gezond én leuk voor de kleur. Laat de pannenkoeken afkoelen en rol ze strak op. Snijd de pannenkoeken vervolgens in stukjes en schuif ze met stukjes fruit aan een lange satéprikker. Aardbeien zijn een aanrader. Maar ook ananas, blauwe bessen en druiven.

Couscous met watermeloen, komkommer, munt en feta

Bereid 150 gram couscous volgens de verpakking en snijd een halve watermeloen en een komkommer in blokjes. Hak wat takjes munt fijn en verkruimel 150 gram feta. Schep alles vervolgens door elkaar. Je kunt de salade eventueel extra op smaak brengen met wat olie, peper en zout.  

Zelfgemaakte ijsthee met gember en citroen

Pinterest-proof in een mooie kan en dorstlessend. Dat is deze heerlijke ijsthee met gember en citroen. Breng 2 liter water aan de kook en voeg daar twee zakjes groene thee aan toe. Rasp de schil van een citroen en doe dat ook met een stukje gember van ongeveer 1,5 centimeter. Roer de rasp door de thee en laat het vervolgens afkoelen. Voeg vervolgens nog sap van één citroen en honing naar smaak toe en zet het geheel in de koelkast. Als de ijsthee goed koud is, kun je nog wat schijfjes citroen, takjes munt en eventueel ijsblokjes toevoegen.  

Wraps met serranoham en groene pesto

Besmeer volkoren wraps met groene pesto en leg daar plakjes serranoham op. Voeg rucola toen en rasp wat Parmezaanse kaas om het af te maken. Wikkel de wraps vervolgens in huishoudfolie en leg ze in de koelkast. Vlak voor de picknick kun je de wraps in schijfjes snijden. Voeg eventueel een prikkertje toe om ze goed bij elkaar te houden.

Groenten sandwich met yoghurt dressing 

Rooster zes volkoren boterhammen en beleg drie daarvan met avocado, sla, tomaat en bijvoorbeeld alfalfa. Maak de dressing door yoghurt te mengen met wat mayonaise, citroensap, peper en zout en verse bieslook. Blijf vooral proeven en ontdek zo wat voor jou de beste verhoudingen zijn. Smeer de overige drie boterhammen in met het mengsel en leg ze bovenop de groenten. Snijd de belegde broodjes schuin door zodat er driehoekjes ontstaan en zet ze vast met een satéprikkertje. Eet smakelijk!

*De meivakantie 2022 is in alle regio’s van zaterdag 30 april tot en met zondag 8 mei. Basisscholen kunnen de vakantie met een week uitbreiden.   

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.