Vandaag: zaterdag 5 oktober 2024, Week 40
Het jaarlijkse sinaasappelgevecht in Italië

In het Italiaanse dorpje Ivrea vieren ze carnaval anders dan dat we dat in Nederland doen. Tijdens carnaval kleuren de straten in Italië namelijk oranje. De Italianen gaan tijdens het driedaagse evenement namelijk de straat op om elkaar te bekogelen met sinaasappels!

Waar komt de traditie vandaan?


Er zijn meerdere verhalen over de oorsprong van de ‘sinaasappel gooien’ traditie. Volgens het eerste verhaal is het allemaal begonnen tijdens de middeleeuwen. In die tijd kwam het volk in opstand tegen de adel. De rijken gaven de armen twee keer per jaar te eten. Bonen. Hier waren de armen het niet mee eens, daarom begonnen ze de bonen naar elkaar te gooien. Later werden de bonen vervangen door sinaasappels. 

Het tweede verhaal is iets voor de hand liggender. Volgens dit verhaal kwam het volk in opstand tegen de baron en zijn leger. Terwijl het leger met hun paardenkarren door de straten reden werden ze bekogeld door de bevolking met sinaasappels. Het leger gooide deze vervolgens terug en zo is de traditie ontstaan. Voor de bevolking in Ivrea maakt het niet zo veel meer uit wat nou precies de achtergrond is van hun traditie, ze blijven het voorzetten en hebben daar plezier in.

De teams


Door de opstanden in de middeleeuwen ontstonden er zogenaamde teams. Die teams zijn er nog steeds, ze zijn alleen uitgebreid naar maar liefst negen stuks. De teams strijden op houten karren tegen elkaar. Dat doen ze door de sinaasappels op elkaar te gooien maar ook op de adel die op een kar door de glibberige, oranje stad trekt. Uiteindelijk wordt er een winnaar gekozen door de juryleden. Er wordt niet gelet op hoe hard er gegooid wordt, maar op de manier waarop en op de eerlijkheid van de strijd.

Voorbereidingen zijn het halve werk


Voorbereiden op dit evenement is van groot belang. De bewoners en de winkeliers van het dorp sluiten hun ramen en deuren helemaal af doormiddel van plastic zeil en vuilniszakken. En dat is ook wel nodig om je huis of winkel te beschermen tegen minstens 250 ton aan sinaasappels. Na drie dagen is het stadje niet meer te herkennen. De hele stad is dan oranje. Tegen de muren zit het vruchtvlees geplakt. Op de grond is het één grote, plakkerige bende van schillen en sap.

Toeristen


Op zo`n spektakel komen vele toeristen af om de sinaasappelstrijd met eigen ogen te bekijken en mee te maken. Tijdens dit evenement heb je als toerist zijnde twee keuzes: of je doet mee met de strijd of je bent toeschouwer. Als je er voor kiest om mee te doen met de strijd dan moet je er wel rekening mee houden met eventuele verwondingen die je kan oplopen. De sinaasappels kunnen namelijk hard aankomen. Voor de toeschouwers zijn safe-zones gecreëerd. In die zone ben je neutraal. Maar er is niet gezegd dat je ook daadwerkelijk ongedeerd weg komt. Af en toe komt ook in de safe-zone wel eens een sinaasappeltje terecht. Als je niet mee wil doen met de strijd kun je het beste een rode hoed of muts op doen. Dan word je – als het goed is – gespaard.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.