Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Winter in huis

Veel Nederlanders hebben wel de interesse, maar doen het niet: naar buiten gaan en genieten van de buitenlucht. Als je kijkt naar de wintermaanden, dan zitten negentig procent van de Nederlanders binnen. Sommige mensen kiezen er dan bijvoorbeeld voor om online casino nederland legaal te spelen maar zeker een groot deel van Nederland en zeker de jeugd kiest ervoor om binnen te zitten gaan gamen.

Tijdens de winterperiode blijven veel mensen binnen

Uit een recent landelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder veel meer binnen zitten dan ze zouden willen. De belangrijkste redenen om niet naar buiten te gaan tijdens de winterperiode is te weinig tijd hebben en vanwege de koude weersomstandigheden. Meer dan twee derde van de Nederlanders geeft aan weleens een hele dag niet naar buiten te gaan tijdens de winterperiode. Een kwart van de Nederlanders geeft aan dat ze minstens een dag per week binnen blijven. Als mensen wel buiten zijn tijdens de winter, dan is dat met name om te tuinieren, fietsen of wandelen.

Redenen waarom mensen niet naar buiten gaan

Tijdens de winterperiode blijven Nederlanders 21 uur per dag of meer binnen. Echter geeft het grote deel, 78%, aan dat ze graag buiten zijn. Vier procent is niet graag buiten en iets meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan een buitenmens te zijn. Heel weinig tijd hebben en het slechte weer en de kou zijn redenen om in de winter niet naar buiten te gaan. Andere veelgenoemde redenen zijn gezondheid, geen gezelschap, geen idee wat er buiten te doen is en te lui zijn. Mensen met een hond gaan veel vaker naar buiten, dan mensen zonder hond. Een kwart van alle mensen zonder hond gaat naar buiten, terwijl de helft van de mensen met een hond dagelijks naar buiten gaat.

Buiten zijn en gezondheid

De meeste genoemde reden om naar buiten te gaan is omdat het gezond is. 92 procent van alle Nederlanders vindt het gezond om buiten te zijn. En deze gedachte krijgt bevestiging van diverse wetenschappelijke studies op dit vlak. Op de tweede plaats is de reden om naar buiten te gaan genieten van de natuur. Dit wordt gevolgd door redenen zoals om op te laden, gezellig met elkaar samen te zijn en tot rust te komen.

Ouderen vs jongeren

Hoeveel we buiten zijn is ook afhankelijk van leeftijd. Zo zijn jonge mensen van 18 tot 25 jaar veel vaker binnen dan Nederlanders in andere leeftijdscategorieën. Jongeren hebben namelijk een leven met studeren, onderhouden van sociale contacten, gamen of carrière te maken en zijn daarom veel te druk om de buitenlucht in te gaan. 45 jaar en ouder noemen zichzelf buitenmens en gaan veel liever naar buiten dan jonge mensen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.