Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
hemelvaartsdag vrije dag?

Een officiële feestdag in Nederland. Dat is Hemelvaartsdag. Deze dag valt dit jaar op donderdag 9 mei. Klinkt als een vrije dag, toch, een officiële feestdag? Op de site van de overheid vind je het antwoord maar het is toch per situatie verschillend en daar gaan we hier op in. Maar of dat ook daadwerkelijk zo is… Voor alle mensen die jaarlijks controleren of “Hemelvaartsdag nou een vrije dag is of niet” schept Jaarkalender duidelijkheid. Nou ja, een soort van dan :’).

De kans dat je op Hemelvaart vrij bent, is zeer groot. De meeste bedrijven, gemeenten en scholen zijn namelijk gesloten op deze donderdag. Maar werk je bij de politie of bijvoorbeeld in het ziekenhuis? Dan bestaat de kans natuurlijk dat je gewoon aan het werk moet. Datzelfde geldt voor iedereen die werkzaam is in de horeca, winkels of pretparken. Behoor je wel tot de grote groep gelukkigen die op Hemelvaartsdag vrij is, dan is het ook een idee om de vrijdag verlof te nemen. Misschien wordt dit zelfs wel verplicht door jouw werkgever. Een heerlijk lang weekend met, hopelijk, een prima temperatuur. Kun je alvast even oefenen voor de vakantie.

Is Hemelvaartsdag een verplichte vrije dag?

Een verplichte vrije dag is Hemelvaart niet. Bedrijven mogen namelijk gewoon hun deuren openen en hun personeel vragen om te komen werken. Wel is het zo dat werknemers die tijdens Hemelvaartsdag werken vaak recht hebben op extra vergoeding. Dit staat vaak in de cao die geldt of jouw eigen contract. Heeft het bedrijf geen cao en is er dus niets geregeld? Dan heeft een werknemer formeel gezien geen recht op een betaalde vrije dag. Veel ondernemers zullen vast niet zo flauw zijn… En ben je wel werkzaam bij zo’n bedrijf? Het banenaanbod is nog steeds enorm.

Waar is Hemelvaartsdag een feestdag?

Hemelvaartsdag, of Hemelvaart, is niet alleen een officiële feestdag in Nederland. Dat is namelijk ook het geval in onze buurlanden Duitsland en België. Maar ook in Oostenrijk, Noorwegen, Portugal, Finland, IJsland, Luxemburg, Liechtenstein, Monaco, Zweden en Zwitserland wordt deze dag gevierd. Wist je trouwens dat Hemelvaart een christelijke feestdag is? Het opstijgen van Jezus Christus naar de hemel wordt dan herdacht. Je leest er alles over op onze pagina Hemelvaartsdag

Welke dagen zijn verplicht vrij?

Verplicht vrij kunnen we officiële feestdagen, zoals hierboven beschreven, niet noemen. Want hoewel de meeste officiële feestdagen wel betaalde vrije dagen zijn, gaat dat dus niet voor iedereen op. Het staat dan ook niet in de wet dat bepaalde dagen vrije dagen moeten zijn. Controleer daarom altijd jouw cao of contract om zeker te weten op welke dagen jij vrij bent. De grootste kans op een vrije dag heb je op de volgende feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerst. Geniet er van!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.