Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Feestdagen in Januari 2024


Januari staat weer voor de deur. Deze maand is de eerste maand van het jaar en staat ook wel bekend als de maand van de goede voornemens en het winterse weer. Ben jij benieuwd wat je nog meer allemaal over deze maand moet weten? Wij hebben alle weetjes voor jou op een rijtje gezet!

Januari

Vandaag de dag weten we allemaal dat januari de eerste maand van het nieuwe jaar is. Dat is echter niet altijd zo geweest. De Romeinen kende vroeger nog geen januari en februari. Pas nadat een wetenschapper had ondervonden dat het Romeinse jaar niet samenloopt met de zon, was het tijd om hier verandering in te brengen. Dit was de geboorte van januari. De naam januari verwijst naar Janus, de Romeinse God van het begin en het einde. Dit verwijst direct naar de manier hoe veel mensen naar januari kijken. Het begin van nieuwe voornemens en het einde van slechte gewoontes, een frisse start.

Nieuwjaarsdag

Het nieuwe jaar en de maand januari worden ingeluid met onze eerste ‘feestdag’, namelijk nieuwjaarsdag. Op oudejaarsavond wordt er gewacht tot de klok 12 uur slaat en 1 januari officieel begonnen is. Deze transitie naar het nieuwe jaar wordt groots gevierd. Er zijn grote vuurwerkshows door ons hele land, vrienden en familie komen samen en er wordt gelachen, gegeten en gedronken. 1 januari is voor bijna het hele land een vrije dag. Enkele supermarkten zijn op deze dag open en uiteraard gaan de werkzaamheden in het ziekenhuis gewoon door. De rest van het land heeft deze dag vrij. De een gebruikt deze vrije dag om lekker bij te komen van de korte uurtjes die hij in de nacht geslapen heeft en de ander gebruikt het juist om samen te komen met familie. Ook worden er op deze dag nieuwe voornemens gemaakt met als doel om deze het hele jaar vol te blijven houden.

Dry January

Misschien heb je er weleens van gehoord of misschien heb je er zelf een keer aan meegedaan, Dry January. Dry January is een campagne die mensen aanspoort om de hele maand januari geen alcohol te nuttigen. Het is niet voor niets dat deze campagne in januari wordt gehouden. December is een maand die in het teken staat van feest en gezelligheid. Na het vieren van Sinterklaas, kerst, oudejaarsavond en alle kerstborrels met collega’s en vrienden zijn veel mensen toe aan een gezonde pauze. Januari is dus de perfecte maand om zo’n actie in werking te zetten. Veel mensen doen ieder jaar mee aan deze campagne. Doordat de maand januari over het algemeen wat rustiger is, is het voor veel mensen een goede maand om een stapje terug te nemen. Veel mensen zetten de gewoonte van het niet drinken vervolgens ook verder door in februari en de maanden daarop of ze versoepelen de regels met enkele uitzonderingen. Ga jij dit jaar meedoen aan Dry January?

Verhalen over januari

Januari wordt vaak gezien als een rustige maand. Afgezien van nieuwjaarsdag zijn er eigenlijk geen grote feestdagen die landelijk gevierd worden. Daarnaast is januari de eerste volle wintermaand. De winter begint in eind december en eindigt in maart. Dat betekent dat we in januari rekening moeten houden met koude winterdagen. Vroeger werd januari ook wel de ‘wolfsmaand’ genoemd. Deze bijnaam had alles te maken met het koude weer. In de tijd dat er nog meer wolven in ons land waren, moest men deze maand extra opletten op henzelf en hun dieren op de boerderij. De vorst zorgde ervoor dat de wolven in het wild minder te eten hadden, wat ervoor zorgde dat ze op zoek gingen naar voedsel in de bewoonde wereld. Vee was vaak het slachtoffer van de wolven. Ondanks dat het aantal wolven tegenwoordig minder is in ons land, is het voor veehouders nog steeds opletten.


Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.